tiistai 24. elokuuta 2010

Kenen pää vadille?

No niin. Päitä halutaan nyt vadille. Ainakin kuvainnollisesti. Se sikainfluenssarokotus. Se olikin sit ihan perseestä, jos iltapäivälehtien otsikoita nyt lueskelee. Samaan syssyyn on taas muukin rokotusvastainen kirjoittelu päässyt horroksesta, jossa se on ollut.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) pamput ovat saaneet selitellä lehdille ja kameroiden edessä reilun vuoden takaisia päätöksiään, joiden seurauksena Suomen valtio meni tekee rokotekauppaa. Et miks menivät tämmösen dorkan päätöksen silloin tekemään.
Nyt kauhistellaan lehdissä näitä narkolepsia tapauksia. En vähättele yhdenkään sairastuneen kohtaloa, mut miks noi saamarin lehdet taas vetää otsikoita aiheesta, josta ei käytännössä tiedetä paljoakaan. Ennen kun asioita on tutkittu. Ja se vie aikaa.

Toinen porukka, joka mua riipii on nää asiantuntijat, jotka nyt takakäteen kertoo "tienneensä" et näihän täs tulee käymään. Et sikainfluenssarokotus oli ihan väärä tikki. Missä nää tietoniekat oli vuos sitten, kun rokotuksista puhuttiin futuurissa?
Joo mä tiedän, kuinka kovaa tuol tiedemaailmassa ja akateemisissa porukoissa on. Mattoo vedettään kaksin käsin toisenlaisten mielipiteiden edustajien jalkojen alta ja koitetaan kammeta sivuun niitä, jotka edustavat toisenlaista tieteellistä näkemystä. No näitä epäilijöitä ei toimittajat haastatelleet viime syksynä. Kun piti kansaa pitää lämpösenä rokotteen saatavuuden ja taudin leviämisen suhteen. Piti myydä lehtiä.

Muistellaan hetki menneitä. Vuos sitten tähän aikaan oli media melko punaisella raportoidessaan sikainfluenssan etenemisestä. Otsikot notku huolta rokotteen saapumisesta. Se viipymisestä. Sen riittävyydestä. No kun syksy eteni ja saatiin tieto ensimmäisten rokote-erien saapumisesta, alkoivat ihmiset jo asettautua jonoihin terveysasemien ovien taakse. Ja kun sit lehdet paukutti riskiryhmistä, jotka asiantuntijat laativat just ton rokotteiden silloisen niukan määrän takia, alkoi kansa kahista siel jonoissa keskenään. Käsirysyksi se meni, joillain paikkakunnilla. Hoitajia haukuttiin, uhkailtiin ja suu vaahdossa jokainen rokotuksen haluava selitti, miksi just hänelle se rokotus kuuluu antaa, vaik riskiryhmään ei virallisen mitoituksen mukaan kuulunutkaan.
Lehdet lisäs paniikkia kertomalla tautiin kuolleista, joita näin jälkeenpäin laskien on vain murto-osa tavalliseen kausi-influenssaan kuolleista. Nyt en vähättele myöskään kuolleiden kohtaloa, vaan kritisoin UUTISOINTIA.

Jos nyt funtsitaan, mistä tavallinen kansalainen tietonsa saa, niin eiks se oo lehdistä. Ihan näist päivälehdistä. Uutisista ja ajankohtaispläjäyksistä. Nyt mä kysyn näiden tiedotusvälineiden vastuuta. Mikä on toimittajien ja uutistoimitusten vastuu tiedon jakamisessa?
Lehtien pitää myydä. Otsikot on oltava siihen myyntiin sopivia. Mainosaikaa tv:stä on myytävä. Ohjelmien on oltava mainostajien mieleisiä. Rahaa on tultava. Myynnin kasvattamiseki kansan pomputtelu on mainio tapa saada levikit nousemaan. Ku me halutaan tietoa.

Yks tuttu oli Britaniassa siihen aikaan kun meillä uutiset kävi kuumana ja ihmiset taisteli henkensä edestä saadakseen sen rokotuksen. Ja se kaveri oli ihmeissään Suomessa käytävästä vauhkoamisesta. Ku siel Englannissa kyl tiedettiin taudista ja rokotukset oli menossa, mut asiasta ei vouhattu. Siel suuressa maailmassa oli muutakin uutisoitavaa kun tää kiertotauti.

Okei, asiantuntijat on ne jotka lausuntonsa antaa. Niihin on uskominen. Mitä me muuta voitaskaan. Kun ei voi kaikesta kaikkee tietää omasta takaa. Tavallinen ihminen. Samoja asiantuntijoita myös tääl Suomessa kuunneltiin. Nyt sit jälkikäteen kuultuna WHO:n asiantuntijapaneelissa kolmasosa "asiantuntijoista" oli kytköksissä lääkefirmoihin. Ja tää paneeli sen pandemian sit julisti ja lääkefirmat hurraata huuteli, kun valtiot alkoivat niille tilauksia rokotteesta laittamaan. Se kun ei ollut nappikauppaa, vaan helkkarin suurta bisnestä. Mä muuten tosta, ketkä tästä viime talven hässäkästä hyötyivät, kirjoittelinkin jo aikasemmin. Kuin muuten noita lääkefirma-asiantuntija kytköksiä ei mitenkään huomioitu silloin viime vuonna?

Pyörät oli laitettu pyörimään. Ja nehän pyöri.

Mä tulin jo talvella siihen tulokseen et THL:n sivut on ainoo paikka missä kannattaa käydä. Näissä tautiasioissa. Sivut on ilmaiset ja valtion varoin ylläpidetty. Koko firma. Siel ei lietsota paniikkia vaan kerrotaan asiat niinkuin niiden tiedetään olevan.

Jos multa kysytään - vaik ei kukaan kysykkään - niin kaikki maksulliset tiedotusvälineet laittaisin vastuuseen kansan panikoimisesta. Sit nää lääkefirmojen elätit, nää asiantuntijat siel WHO:ssa laittasin kans vastuuseen päätöksistä, joiden seurauksena lääkefirmat nettos omaisuuksia pullottamastaan litkusta.

No en mä tietty tiedä, oliko se litkua vai mitä. En ennenkuin asia on tutkittu. Mut mä väitän, näillä tiedoilla, mitä meil nyt on, et narkolepsiaa ne ei aiheuta. Miks niitä tapauksia on vaan Suomessa ja Ruotsissa? Kun rokotetta ruikittiin ihmisiin ympäri maailmaa.

Niin et toimittajat hei! Nyt moraalia peliin. Kirjoittelussa. Vaik siin myynti voikin laskea.

Joo mä tiedän. Ihan turha toive.

5 kommenttia:

 1. Olen miettinyt ihan samaa. Muistan hyvin kun vaahdottiin työpaikan kahviporukassa, että mikä ihme siinä nyt maksaa, kun ei rokotetta saa ja sen jakelu niin takkuaa, kiire oli piikille kaikilla. On tosi kurjaa, jos rokoteella on todellakin yhteys lasten narkolepsiaan, mutta kuinka monta henkeä saatiin ehkä pelastettua rokotteella? Kiire oli kova, kun pandemia uhkasi median mukaan, eikä aikaa testaukseen ollut. Kyllä tässä pää nyt pyörällä on: oliko pandemian uhka vaan lääketehtaiden propagandaa, median levittämää hysteriaa vai todellista uhkaa? Ota siitä nyt selvää. Itse olen piikkini ottanut ja lapsenikin piikittänyt, enkä kadu yhtään! Ei oo kohin koskaan tässä maassa! Katsotaan mihin tämä jälkinäytös nyt johtaa. Sehän nyt on etukäteen selvää, että Suomessa kaivetaan syyllinen esiin, vaikka Suomenlinnan rantakivikosta, media ei ennen luovuta! Todella kurjaa, jos tämä syyttely saa taas aikaan vastustusta lasten rokotusohjelmaa vastaan, kauhistuttaa ne vanhemmat jotka eivät ota suositeltuja rokotuksiaan lapsilleen!
  L

  VastaaPoista
 2. Anonyymi: Oon ihan samaa mieltä sun kanssa. Pahintä mitä tästä vouhaamisesta voi seurata, on rokotussuositusten sivuuttaminen. Et jengi jättää tärkeet suojat ottamatta ja taudit pääseen rehottaan.

  VastaaPoista
 3. Heippa! Hauska blogi sinulla, tämä on ensimmäinen kerta kun tänne eksyin ja heti yhdeltä istumalta luin useampia tekstejä läpi. Ryhdyn vakkarilukijaksi! Mutta yksi asia tässä vielä ihmetyttää.. Miten blogiin saa tuon facebookin "I like"-nappulan? Tämä on ensimmäinen blogi jossa sellaisen näen ja haluaisin toki itsellenikin :D

  Terveisin Sari :)

  VastaaPoista
 4. Okei.. No löysinkin jo tuon "I Like"-nappulan ohjeet joten voit sivuuttaa tuon kysymykseni.. Mutta lukijaksi siis ryhdyn ja se olikin se pääpointti :)

  VastaaPoista
 5. Sari: Terve vaan! Kiva kun kävit ja tervetuloa uudestaan :) Mukavaa kun kommentoit. Keskustelusta tykkään.
  Ja hyvä kun toi "I like" juttu selvis. Ne on semmosia hauskoja lisänappuloita tekstin perään.

  VastaaPoista

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails