keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Paniikki tuli oli ja meni

Sikainfluenssa. H1N1. Pandemia. Kuolleet ja haavoittuneet. Parantuneet. Rokotukset. Jonot. Paniikki. Kaikesta.

Ja mitäs nyt? Lepo. Ei rokotusjonoja. Ei päivystysjonoja. Ei uutisen uutista. Ei kuolleiden laskemista. Minne se kaikki hävisi?

Mä oon miettinyt tän hysterian alkuperää. Sen aiheuttajaa.

Keväällä 2009 alkoi Meksikon suunnalta tulla huolestuttavia uutisia. Siasta ihmiseen tarttunut ja ihmisestä toiseen matkaa jatkava tauti niitti porukkaa. Tauti levisi ja laajeni. Täällä pohjolan perukoillakin alettiin jo vähän pureskella kynsiä.

Kesä meni uutisia lukiessa. Tauti levisi mantereelta toiselle. Tuli lähemmäksi.

Ja sit Heureka! Lääketehtaat alkoivat puksuttaa rokotusta tautia vastaan. Yötä päivää firmat paino siivottua taudin aiheuttajaa pulloihin ja rekat vyöryivät maanteitä kohti paniikissa toisiaan mukiloivia ja hoitajia uhkaavia rokotusmyönteisiä kansalaisia. Lääkefirmat tienaavat miljardeja.

Mikä tekikään meistä panikoijia? Omakohtaiset kokemukset taudista. Ei. Paniikkia aiheutti ja kylvi media. Lehdistö myllytti. Tv ja radio komppas. Lehdet tekivät kauppansa. TV- ja radiokanavat myivät mainosaikaa. Alkusyksystä ei ollut vuorokaudessa tuntia, jolloin olisi saanut hengähtää ahdistavista uutisista. Ihmiset vaani toisiaa taudin tarttumisen pelossa. Lapset suljettiin koteihinsa. Kavereita ei tavattu. Yötä myöten mietitiin, minkä valheen keksisi päästäkseen riskiryhmäläisten kanssa rokotusjonon alku päähän.

Lääkärit kirjoittivat kynät sauhuten reseptejä Tamiflu-lääkeelle vähentämään ja lyhentämään sairastuneiden taudin kuvaa. Lääkefirmat nettoavat lisää miljardeja.

Asiantuntijat perustelivat rokotusjärjestystä. Kertoivat tavallisen kausi-influenssan niittävän vuosittain paljon suurempia uhrimääriä kuin tämä sikainfluenssa. Kehoittivat hyvään käsihygieniaan ja mielen malttiin.

Kansa tyhjensi apteekkien ja kauppojen hyllyt desinfektioaineista. Röyhkeimmät varastivat yleisistä tiloista niihin yhteiskäyttöön jätetyt käsien puhdistusaineet. Oltiin vajottu pimeään keskiaikaan. Käsidesin valmistajat ja myyjät nettosivat satojatuhansia, miljoonia(?).

Onko nyt niin, että kaikki tarvitsevat ovat saaneet rahansa?Lääketehtaat, media, apteekit ja kaupat. Tämän vuoden tulot kääntyivät miellyttävään nousuun. Yllättäen kun uusi tauti pukkasi itsensä ihmisten ilmoille. Vai pukkasiko ollenkaan? Mistä tavallinen ihminen oikeasti voi tietää, oliko mitään vakavaa tautia edes olemassa? Oliko tämän vain pikku häppening, jolla tietyt tahot vyöryttivät tileilleen miljoonien saldon?

Miksi meitä suomalaisia vietiin kuin vierasta sikaa? Riepoteltiin paniikki uutisilla lähes hengiltä. Kun samaan aikaan monessa Euroopan maassa ei koko asiasta puhuttu/kirjoitettu/uutisoitu juuri mitään?

Rokotusjonot ovat huvenneet. Terveysasemien käytävät kaikuvat tyhjyyttään.

Kunhan firmojen kirjanpitäjät saavat tämän vuoden tilit tasattua ja laskettua, odottaako meitä vuonna 2010 uusi paniikkiuutisten virta. Se jo etukäteen mainostettu sikainfluenssan toinen aalto.

Rahaahan on tahkottava lisää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails