tiistai 9. marraskuuta 2010

Tanssii tähtien kanssa - osa 7

Onhan tää jo vanhaa asiaa, kun vasta nyt kommentoin viime sunnuntain tanssiesityksiä. Mul on selitys asiaan. Et miks oon vähän myöhässä.

Sunnuntai kaikkinensa oli oikein hemo huono päivä. Harvoin, mutta sitäkin ankarammin koetteleva migreeni otti ja iski meikäläisen nuppiin heti aamusta. Aloin puolen päivän jälkeen pelkäämään, et kuolen siihen särkyyn. Iltapäivä siinä eteni helvetinmoisessa jomotuksessa ja yökkäillessä. Aloin pikku hiljaa kallistumaan siihen suuntaa, et loppu sais tulla. Joko mulle tai sille päänsärylle. Ihan kummin vaan. Ei ois haitannut. Siinä tuskassa.

Niin, et katoin sunnuntain lähetyksen vasta eilen maanantaina. Jälkilähetyksenä, jälkilämmöillä. Sellaiselta se tuntui, jos vertaa livelähetykseen.

Jälleen kaksi erilaista tanssia kisaajilla tanssittavana. Jive painotteiseksi se meni, kun vain yksi pari veteli tangoa. Tango muuten aikoinaan oli kilptanssipuolella lattaritanssi kuten jive nykyisinkin. Ovat kuin kaksi eri marjaa nää tanssit. Jive iloinen, leikkisä kepeän (näköinen) tanssi. Tango kulmikkaampi, sähähtelevä, kohtalokas. Staccato tekee tangoon oman jämptin terävän jalatyön. Vartalon kuitenkin liukuessa tasaisesti eteenpäin liikkeen suuntaan.
Yhteistä näille ja kaikille kilpatansseille on, että reittä on laitettava peliin ja vartalon on oltava kannateltu ja elastinen.

Noh, jorinat sikseen. Tässä mielipiteeni oppilaiden suorituksista.

Pari no. 7 Antti Tuisku - Anna-Liisa Bergström / jive / mun pisteet 8

Pirteä, reipas, iloinen tämän parin esitys. Vaikka Antti onkin ilmiselvän liikunnallinen, tuli tässä tanssissa hyvin esiin, ettei jive ihan noin vaan suju. Vahvat nilkat ja jivelle ominainen swing kun puuttuu, tulee tanssista pompahtelevaa, hypähtelevää. Siitä johtuen tanssija näyttää olevan etutahdissa musiikin rytmiin nähden. Sellaista olin Antin askelissa havaitsevinani. Kuitenkin soolona tehdyt potkusarjat menivät hyvin ja yhtäaikaisesti Anskun kanssa. Antin asenne on kohdallaan. Siitä tykkään.

Pari no. 5 Nasima Razmyer - Jani Rasimus / jive / mun pisteet 5

Voi apua! Jäykkä, yläselkä körmyssä, jalat harallaan... uuuuh! Tässä toinen esimerkki siitä, että jive on vaikeaa. Tanssi on vaikeaa. Tämän hetken jive on paljon erilaisia potkuja ja polven korkealla nostoja chassee askelten aikana. Juu ei siinä mitään. Jos sen osaa. Jos jalkoja koittaa nostaa pelkistä jaloista, on se just sen näköistä kuin Nasiman askellus. Polvet pomppivat huomiota herattävän kömpelösti. Potkut ja polvien nostot saadaan kovalla työllä ja usein jopa vuosien harjoitellulla nousemaan oikein. Nosto lähtee vartalosta. Vahvoista vatsalihaksista. Kun siellä tapahtuu pieni "nyky", sen seurauksena jalka nousee kevyesti, nopasti ja helposti. Sen avulla jalat ehtivät naputtelemaan nopeaan musiikkin askeleita. Kevyet nopeat jalat ovat avain onnistuneeseen jiveen yhdistettynä vartalon swing-liikkeeseen. Sellaista ei Nasiman tanssissa näkynyt. Taitava Jani rinnalla vielä korosti Nasiman hitautta.

Pari no. 9 Jukka Rasila - Saana Akiola / jive / mun pisteet 8

Ihana tötterötukka toi Jukka. Ja taas niin kybällä mukana hommassa. Mutta, mutta... jiven tarvitaan muutakin kuin fogeli otsalla. Pientä lantion swingiä - joo. Rytmihäiriöitä havaitsin. Se on huono homma, kun tanssista on kyse. Kaikkinensa kuitenkin hyvä tunnelma Jukan ja parinsa välillä. Siitä katsojana tykkään.

Pari no. 4  Joona Puhakka - Sanni Siurua / tango / mun pisteet 6

Tulisuutta ja hehkua ei ollut. Tangon napakkuus puuttui. Etukenossa menoa Joonan osalta. Tango on vaikea. Ja sanon uudemman kerran: tanssi kuin tanssi on vaikeaa. Erityisesti suljetussa otteessa parin kanssa. Miehen osa vielä hitusen vaikeampi kun pitäsi oppia viemään ja samalla olisi muistettava uuden tanssin koreografia. Urheiliaksi Joonan asenne on yllättävän näkymätön. Kuntoa miehelle varmasti on, mutta ihmeen vaisua meno muuten on. Oman jännityksen toki antaa livelähetys ja -yleisö. Joonan omassa lajissa ei tarvinnut montaa sekunttia suoritustaan esitellä, kun jo oli veden alla piilossa.

Pari no. 1 Laura Voutilailainen - marko Keränen / jive / mun pisteet 9

No tulihan se sieltä. Jive meininki. Voihan jepulis, kyllä Laura osaa. Kallistun aina vaan enemmän sille puolelle, et lattarit on Lauran juttu. Jiven liike tuli hyvin esiin. Hypyt nopeita ja kevyen oloisia. Pari varsin tasavahva keskenään. Kiva lopetus tälle setille. Hyvä Laura!

Homma on ihan selvää pässin lihaa illan parhaan osalta. Se on Laura.

Mutta kumpi sais mun mielestä lähtee, Nasima vai Joona? Heiltä tuli illan hekoimmat näytöt. Noh, meikä pysyy johdonmukaisena siinä suhteessa, että miesoppilaan osa on se vaikeampi tässä skabassa. Kisan tässä vaiheessa naisoppilaan pitäis jo pystyä parempaan, kun on miesopettaja taitoineen rinnalla.
Niin et se on Nasima, joka munkin mielestä saa jättää parketin tässä ohjelmassa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos, nyt muistin tuon jive-askel-jujun! Mietin tosissani mikä Antin pomppimisessa mättää, vaikka periaatteessa menee oikein. Vartalo pysyy liian suorana ja tönkkönä, vaikka askelet menee oikeassa tahdissa. Ei tullut niin hyvä jivefiilis kuin olettaisi.

    VastaaPoista
  2. Veela: Melkein hellyyttävältä Antti pomppiessaan näytti. Poveria miehellä pohkeissa on, muuten ei noin kovaa jaksa jiveä hyppiä. Oikealla jalka- ja vartalotekniikalla saa paljon helpotusta tanssin raskauteen. Kun tekniikka on kohdallaan, tanssi - tässä tapauksessa jive - näyttää miellyttävän kevyeltä.

    VastaaPoista

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails