perjantai 12. marraskuuta 2010

Murheita

Täällä on viettetty hiljaiseloa. Ihan sellasta syvällistä miettimisen aikaa. Mitä nyt tanssia kommentoitu- kun tuli aikaisemmin syksyllä luvattua.

Surullisia asioita on tapahtunut tuttavapiirissäni. Muutama viikko sitten vähän yli nelikymppinen mies oikas itsensä. Lähti ns. saappaat jalassa (vaikkei ulkona ollutkaan). Kuoli pois. Äkkiä, arvaamatta. Käytännössä 12-vuotiaan tyttarensä syliin. Kotona kun olivat töiden ja koulun jälkeen kahdestaan.
Tyttö soitti ambulansin. Miestä vuorokauden, kaksi tehohoidettiin Meikussa ja sit lekurit laitto handut pystyyn. Ei ollu enää mitään tehtävissä. Vajaa viikko meni, kun lopullinen suruviesti saavutti ystävät ja tuttavat.

Ei ole päivääkään mennyt etten olisi miestä ja perhettään miettinyt. Olen ollut ihan siipi maassa. Mies parhaassa iässä. Iän puolesta vuosikymmeniä elettävänä. Lapsia aikuiseksi saateltavana. Paljon tekemistä. Monelle niin tärkeä ihminen. Jota ei enää ole. Muuta kuin muistoissa.

Tuntuu niin väärältä. Perkele! Missä on oikeus ja kohtuus? Vanhainkodeissa viruu vanhuksia liikuntakyvyttöminä, puhumattomina, täysin autettavina. Ovat jo toinen jalka menossa - sinne jonnekin. Ja sit kuolee nuoria ihmisiä, joita vielä tarvittais täällä.
Jos omaisilta kysytään, eihän omiaan koskaan antaisi pois. Oli ikä mikä tahansa. Mut joku oikeudenmukainen järjestys täs hommassa sais olla...

Mä olen niin pohjattoman surullinen.

Ei tossa vielä kaikki. Viikko sitten soitti tuttavapariskunnan vaimo, et miehensä on sydiksen saaneena sairaalassa. Mies on malliesimerkki itsestään huolehtivasta ihmisestä. Säntilliset elämäntavat, säännöllinen, terveellinen ruokavalio. Riittävästi unta ja lepoa. Ei alkoa eikä blaadista. Kuntoilee ja juoksee maratoneja ympäri maailmaa. Kolesterolit olleet aina hyvässä kuosissa.
Niin siin vaan kävi, et rintaa alkoi kesken yöunien puristaa ja happi meinas loppua. Lääkäriambulanssi paikalla ja liotushoidot pian käyntiin. Pallolaajennusta ja muuta tarpeellista sairaalassa tehty.
Nyt kaveri on kotona. Pisin matka, minkä saa rauhallisesti kävellen tehdä, on kiertää oman rivaritalonsa ympäri. On juoksut juostu...

Mulle on ollut viime aikoina herttaisen yhdentekevää, mitä ympärillä noin laajemmin tapahtuu.

Verotiedot julkaistiin täs jossain vaiheessa ja pari päivää voivoteltiin uutisissa ja lehdissä, et ku niitä ökyrikkaita on paljon vähemmän kuin aikaisemmin. Lama on pienentänyt osinkoja ja miljoonamiehet ovat köyhtyneet. Raukka parat! Mut ei se mitään. Kuolinpaidassa ei oo taskuja.

Haja-asutusalueiden jätevesien puhdistaminen on ollut framilla. Kansa laitetaan maksumieheksi. Siis ne jotka siellä etäällä, kaukana, pitkän matkan päässä kunnallisjäteputkista asustavat. Ja siinäkin on kummallinen käänne saatu aikaiseksi, kun yli 68-vuotiaiden ei tarttiskaan kakkavesiensä puhdistamisesta maksaa, niinkuin nuorempien. Mistä ihmeestä tollanen ikäraja? Miks just tossa kohtaa? Ja miksi ei kaikkien pidä maksaa? Kummallista ihmisten eriarvoiseen asemaan laittamista. Mut ei koske mua. Ni antaa olla.

Poliisi on saanut moitteita, kun muutama vuosi sitten Espoossa menivät rauhoittelemaan n. viidenkymmenen (50) nuoren kotibileitä. Naapurit hermostuivat kovaan meteliin ja soittivat virkavallan paikalle. Kattokaas, kun paikalla oli näitä suomenruotsalaisia nuoria, jotka tiukassa paikassa heittäytyivät ummikoiksi. Eivät muka ymmärtäneet suomea ja poliisit eivät käyttäneet ruotsinkieltä kehottaessaan porukkaa rauhoittumaan. No ei ne rauhoittuneet, kun eivät muka ymmärtäneet, mitä poliisi niille sanoi. Muutama nuori vietiin putkaan ja niille kirjoiteltiin sakkolappuja. Paikalla olleiden poliisien tulkinta tilanteessa oli, että nuoret tekeytyivät suomea ymmärtämättömiksi.
Tää pieni kielivähemmistö osaa sitten mainiosti käyttää omaa asemaansa väärin. Pikku kullanmuruja oli kohdeltu perustulain vastaisesti niin papat ottivat ja kilauttivat juristeille. Nyt on sit oikeusasiamies nuhteensa antanut poliisille. Virkamiehen on käytettävä ilman eri pyyntöä suomea/ruotsia. Voi helvetti! Tää kaksi kielisyyden vaatimus ja ruotsin puhuminen porukassa, jossa joka iikka osaa suomea on kyl suomenkielisten kyykyttämistä. Noh, oon tosta pauhannut ennenkin niin anti olla.

Mut sen vaan sanon, et närästää nää uutiset, jossa itse väärä teko jää sen varjoon, et joku toinen osapuoli on toiminut tilanteessa muka väärin. Siin ei oo kielellä väliä.
Mut täs tapauksessa 50 räkänokkaa bailaa desipelit kaakossa, niin et koko lähitienoo on yötä myöten hereillä. Eivät usko virkavaltaa vaan jatkavat häiriköintiä kielloista huolimatta. Tilastollisesti en tiedä kuinka monta riikinruotsalaista Espoossa asuu. Kaikki muut de e kiva de - porukat kyl suomea osaa. Niin varmaan tossakin dorkien porukassa.

Et ne kehtaa...

4 kommenttia:

 1. Niin just! Olen hiljattain aloittanut työt paikallisella huoltoasemalla ja välillä on just näitä asiakkaita jotka eivät suostu suomea puhumaan vaikka hyvin huomaavat etten heitä ymmärrä. Jatkavat vain ruotsiksi vaikka puhun heille takaisin suomea ja ymmärtävät ihan hyvin! Maailman ärsyttävintä. Suurin osa vaihtaa heti suomeen kun huomaa etten ole ihan kartalla tapahtumista mutta kyllä ärsyttää ne jotka ihan tahallaan kiusaa ja ylenkatsoo jos ei osaa ruotsia puhua. Huokaus. Meillä ei kuitenkaan töissä mitenkään edellytetä että ruotsia osattaisi saatika että TESsissä määrättyjä kielilisiä maksettaisi.

  VastaaPoista
 2. Sari: Kyllä riepoo meikäläistä tollanen. Vähemmistökielen hyysääminen oikein perustuslailla antaa niille mahdollisuuden käyttää kieltään miten tilanteeseen sopii. Siis miten heille sopii. Pah! Ottaa niin päähän.

  VastaaPoista
 3. Elämä vetää välillä hiljaiseksi ja vaatii enemmän miettimistä. Kysymyksiä riittää, mutta vastaukset on vähissä. Itsekin on tässä pyörinyt melko syvissä vesissä tämän syksyn, toisaalta niin elämän kuin "kuolemankin" mietteisessä. Kuolemistakin on niin monenlaista ei vaan päättyvän elämän... Jaksamista ja voimaa pohdintoihin!
  L

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: Myötätuntoiset sanasi lämmittävät. Oon aika tavalla hiljainen tän kaiken murheen keskellä. Siks en oikein oo tänne blogiinkaan saanu mitään aikaseksi. Tuntuu nää omat märmätykset niin turhilta rutinoilta.
  Jaksamista myös sinne <3

  VastaaPoista

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails