sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Riman ylitystä ja alitusta

Viime viikonlopun tunnustusjuhlien jälkeen oonkin pudonnt aikamoiseen suohon. Itsekriittisyyden pahaan monttuun. Mä olen alkanut sensuroida mun omia ajatuksia. Niitä jotka aikaisemmin saivat vapaana virrata tänne blogiin. Tarkastelen mietteitäni kriittisemmin kuin tähän asti. Siitä sit on seurannut paha, paha morkkis, kun yhtään julkaisukelpoista juttua en oo saanu eetteriin. Eivät oo menneet sensuurin läpi...
Ai karseeta! Tekstin tuottaja ja tekstien kriitikko saman pään sisällä.  Vaikea yhdistelmä. Tooooosi vaikea.
Mut koitan nyt kumminkin vähän funsia.

Nokia. Tuo suomalaisten oma öljynporauslautta. Ei vuotava, vaan tuottava. Firma, joka kumisaappaiden ja autonrenkaiden valmistamisen lisäksi on laajentanut yrityskaupoin toimintaansa ja lähtenyt aikanaan puhelinmarkkinoille yrittämään. Ja hyvin onkin yrittänyt. Noussut kärkikaartiin teknologisessa osaamisessaan. Menestyksen myötä Nokiasta ja sen silloisesta johtajasta ja nykyisestä hallituksen puheenjohtajasta Jorma Ollillasta on tullut pieni valtio Suomeen. Toinen Ahvenanmaa.

Nokia on saanut tahtonsa Suomessa läpi asiassa kuin asiassa. Jos ei oo meinannut valtiovallan tahto aina taipua Nokian tahtoon, on uhattu Suomesta lähtemisellä. Et koko firma muuttais jonnekin muualle. Nokian tahtotiloista eniten mua jurppii kansan pakottaminen digilaatikoiden ja teeeveiden ostoon tässä muutama vuosi sitten. Vaik vanhassa telkkarissa ei ollut mitään vikaa, piti lähteen kauppaan hakeen vekotinta, joka mahdollisti ohjelmien katselun annetun päivämäärän jälkeenkin.

Kaikessa hiljaisuudessa vuosia vuosia sitten Nokia uskoi digiajan tulevan maailmalle ja tänne Suomeen. Näki omat mahdollisuutensa ottaa markkinoista hyvän otteen. Uskotteli silloisille politikoille ja päättäjille olevan hyvä, et Suomikin olisi ensimmäisten joukossa astumassa tv:n digiaikaan. No nää meidän perässä vedettävät poliitikkolampaathan osaa sanoa aina määäää, kun niitä vähän hyysätään ja sauniltoja tarjotaan. Asia oli sillä selvä ja lukkoon lyöty.

Alkoi valmistauminen digiaikaan. Vuodet kuluivat. Digitv-ajatus ja toteutus ei maailmalla edennytkään ihan siihen tahtiin, kuin Nokia uskoi ja päättäjillemme uskotteli. Homma ei pelittänyt Internetin kanssa niinkuin oli toivottu. Homma alkoi kuivua kasaan. Nokia vetäytyi kaikesta digitvhankkeistaan vähin äänin. Mut valtiovalta oli laittanut lait työn alle ja asetukset vaatimaan kansan siirtymiseen jonoon digiboksien ja teeeveiden myyntipisteiden eteen. Uudet pelit ja vehkeet oli ostettava, jos toosasta jotain meinas katsoa. Ihmiset pakotettiin pulittamaan rahaa käytännössä turhan takia. Kun vanha systeemi olis vielä pelittänyt ihan ookoo. Olis vaan annettu analogisten ohjelmien jatkua.
Laitteiden valmistajat ja kauppaajat tietty hykerteli tyytyväisinä kun kauppa kävi kivasti.

No nyt on toosat vaihdettu ja digiboksit asennettu. Nyt on sit ohjelman tarjoajien markkinat. On jos jonkinmoista kanavapakettia tarjolla milloin mihinkin hintaan. Usein tarjolla on paketti kanavia, josta ehkä yhtä tai kahta katselet, mut koko kakusta maksat. Ja pikkuhiljaa tutuilta Maikkarin ja Nelosen kanavilta siirtyy ohjelmia maksullisille palveluntarjoajille. Voi paskanmarjat sanon minä. Missä on ihmisten todellinen valinnan vapaus valita kaikista tarjolla olevista kanavista ne , mitä haluttaa katsoa ja maksaa sit siitä? Sen kun ei pitäisi nyt digiaikana olla ollenkaan vaikeeta. Ainoona esteenä on alalle tulleet kanavien tarjoajayrittäjät. Jokainen vetää omaan fikkaan rahaa sen kun kerkee. Siin ei asiakaslähtöisesti ajatella.

Nokia sain uuden toimitusjohtajansa. Kanadalaisen jepen. On kaikkee osaamista meriittilistallaan. Tästä uudesta bomsasta nyt näytetään odottavan ihmettä jos toistakin. Pohjois-Amerikan markkinat kun ovat olleet Nokian kompastuskivi. Sinne ei oikein ole jalansijaa saatu. Nyt tästä uudesta pomosta odotetaan päänavaajaa Nokia silmissä kiiluvii jenkkimarkkinoihin. Saas nähdä kuinka käy.

Mut sen minkä uskon olevan ihan varma on, et nyt sanotaan Nokialla sorotnoo. Mä veikkaan et vuosi ehkä kaksi ja Nokia on kokonaan ulkomaisten hallinoima ja omistama yritys. Tuotanto siirtyy ulkomaille. Tai noh, ehkä me Kontioita viel saadaan täällä kotimaassa tehtyinä.

Haittaakse? Ei mua ainakaan. Tunnetasolla oon päässyt tästä Nokian liehittelystä. Duunipaikkoja menetetään, mut näinhän firmat toimii. Tuotanto sinne, missä sen halvimmalla saa. Uuden johtajan myötä napanuora Suomeen päin pitenee ja aikanaan katkeaa. Vaikka ulkoministeri kuinka tuttavallisesti uutta Nokiapomoa olalle nyt taputteleekin.

Mua jurppii vieläkin toi digihinku ja kaikki pätkivät yhteydet ja ohjelmien kesketymiset kun herkkä digitaalinen mekanismi ei kestä.
Voi paska Nokia, minkä meille teit!! Tää sanotaan nyrkkiä vimmatusti heilutellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails