sunnuntai 29. elokuuta 2010

Raitista ilmaa

Meikä vietti kuluneen viikonlopun arktisia olosuhteita muistuttavassa kylmyydessä. Tuol Suomenlahdella lämpötila hilautui just ja just kymmenen asteen kohdalle. Päivällä. Tais lyhyinä auringon paisteisina hetkinä olla jotain kakstoista astetta. Helkkarinmoinen tuuli idästä. Hiivari puhalsi varmaan jostain Siperian perukoilta kun oli niin huurteinen.

Siel raittiissa ilmassa tuli juteltua yhden tutun kanssa. Tyyppi blaadaa, sanoks se et semmosen askin päivässä. Alko sit pienessä nousujohteisessa nyyhkiin tulevasta tupakkalaista. Et lokakuusta eteenpäin ei oikein ole paikkaa tupakoitsijalla. Mitä nyt jotkut savukopit julkisilla paikoilla esmes rafloissa ja kait jossain puskassa uskaltaa pössyytellä. Pimeessä, ettei kukaan nää. Himakin voi olla lainvastainen paikka.

No mä itse en polta ja en oikein oo tota asiaa funtsaillu, mut keskustelu tulevan lainsuojattoman kanssa pisti miettiin. Jäin funtsaileen kuin tän lain toi toteutus puoli hoituu. Siis kuka sitä valvoo? Kuin se onnistuu?

Ihan ensteks, kuin täs ei olla parrikaadeilla? Kaikki tupakoitsijat kadulla (nyt kun siel viel saa polttaa), vaatimassa perustuslakiin turvaa tupakoida missä tahtoo. Ihan vähin ääninkö tää menee, niinkuin moni muukin asia käytäntöön. Meidän poliitikot - ha, ha nää vitsiniekat - ovat tunnetusti EU:n higgeporukkaa. Ne tavoittelee Euroopan kuuliaisin kansa- palkintoa. Mitään EU:n suunnalta tullutta lakia ja rajoitusta ei koskaan kritisoida. Tehdään vaan niinkuin herrat määrää. Tai siis pistetään kansa tekemään.

Tuol Etelä-Euroopassa ne osaa vähän junailla ja kintaalla viitata, mitä Brysselissä kehitellään. Mut tääl tää jees-porukka pistää asiat rullaan ja kansan parijonoon. No mut keskustavetoinenhan tää meidän nykyinen hallitus on. Ja kukas niitä hemmoja ja mimmejä enää vakavasti ottaa. Et johtuisko tää rauhallinen uuden lain voimaantulon odottelu siitä, ettei kukaan enää ota poliitikkoja vakavasti? Meinaan kun ei poliisi, palokunta tai noi meidän poliitikot joka paikkaan ehdi tupakoita tumppaileen.

Vai alkaako lähiöissä, työpaikoilla ja siellä missä ihmisillä tapana on ollut tupakoida, partioida yksityisiä tupakoinnin valvojia. Ilmestyvät sun partsille tai työpaikalle ja tumppaavat palavat pötkylät ja plänttäävät viel sakkolapun kaupan tekijäisiksi??? Ne olis sellasia raittiin ilman puolesta raivokkaasti taistelevia terveydenvartijoita. Niille sais tehdä ilmiantoja. Nimettömänä tai nimen kanssa. Kuin vaan. Aina vihin tullessa kirmaisivat matkaan.
Alkaisko kansa ilmiantaa läheisiään? Soitteleen perustettuun palvelunumeroon ja kertomaan, missäpäin on tupakan palavan pään punaista hehkua muistuttavan valoilmiön nähnyt?

Muistelen jostain lukasseeni, et tän tupakkalain ylevä perusta on mm. siinä, että nuorison tupakointi vähenisi. Tai saatais edes jotenkin aisoihin. No toi on tietty hieno ajatus. Tupakkahan on yksi varmimmin tappavista viihdykkeistä. Mut eikös tilastot oo näyttäneet koko menneen vuosikymmenen, et nuorten tupakointi on ihan ittekseen ollu laskussa. Ilman lakia.
Eikä mun omasta nuoruudesta vielä niin kauan ole, etten muista kuinka kaikki kielletty oli sitä kaikken eniten kiinnostavaa.

Nuoret läträä alkon kanssa. Ne pössyttelee tupakkaa ja vahvempia nupin sekoittavia aineita. Mieleen nyt tulee toi kannabis, jota vedetään nuorten parissa posket lommolla.. Hesarissa oli kuluneella viikolla juttu nuorten kannabiksen käytöstä ja haastatellut nuoret piti just sitä luvattomuutta mukava lisämausteena tupruttelun lisäks.
Tähän kohtaan tärkeä asia: En ole kannabiksen tai minkään muun huumaavan aineen käytön kannattaja. Alko riittää mulle ihan hyvin. Ja jos sen käyttö laitetaan lainalaiseksi aikuisilta, lähden vaikka yksin kadulle mieltäni osoittamaan.

Voiko siis käydä niin, et tupakointi tiukan kiellon jälkeen alkaakin maistua taas enemmän?

Kannattako laatia lakia, jonka valvonta on sen heikoin lenkki?

Vai ryhtyiskö noi miljoonamiehet esimerkin voimasta tupakoivia ihmsiä "valvomaan"? Jari Sarasvuon on lehdissä kerrottu takavarikoineen alaikäiseltä tytöltä ohikulkeissaan tupakat. Parit soo-soot sit viel siihen päälle.
Vaan ei taida Suomessa miljoonamiehiä riittää jokaista tupakoijaa vahtimaan. Osahan niistä tupruttelee itsekin.

Noh, laki nyt tulee lokakuun alussa voimaan. Kattoo sit kuin sen kanssa käytäntö pelaa.

Tosta Sarasvuosta vielä. Nyt kun toi eduskuntavaali näyttää jo käyvän kuumana puolueiden välillä, niin tuli mieleen et onks toi Sarasvuokin hinkuumassa politiikkaan?
Kun se niin kovasti puolustaa Matti Vanhasta ja ojentaa ohi mennessään nuorisoa. On julkisuudessa ihan uusilla aiheilla.

Eiku tuli vaan mieleen...


4 kommenttia:

  1. En tiedä miten on minulta mennyt ihan täysin ohi tällainen tupakkalakiasia - täältä blogistasi siitä ensimmäisenä nyt kuulen ja minä kuitenkin seuraan lehtiä sun muuta mediaa ihan kiitettävästi. Johtuneeko sitten siitä "hiljaisesta valmistalusta" vai siitä ettei se ole sitten vain uutisvirrassa huomiotani herättänyt, kun en itse ole mikään himotupakoitsija vaan ennemminkin sosiaalinen sellainen - siis silloin tällain seurassa saatan polttaa yhden tai kaksi. Mutta!

    Minä siedän hyvin huonosti tätä suomalaisen yhteiskunnan pakko-,/kielto,-/jne.-kulttuuria jossa kaikki on kiellettyä, laitonta, pakollista tai muuta inhottavaa. Inhoan sitä kuinka täällä holhotaan ja määräillään ihmisiä asioista jotka eivät missään nimessä kuulu kenellekään muulle kuin henkilöille itselleen. Huoh. Ja tämä mistä nyt tässä puhut vain vahvistaa epäilyjäni siitä että jotain tässä on pielessä ja pahasti, yäk.

    Ja kannabistakin vosi hyvin käyttää mm. lääkekäyttöön ihan laillisesti, jos ihmiset vain suostuisivat huomaamaan ettei se ole ollenkaan niin vaarallinen aine kuin mitä propagandanomaisesti ihmisille ala-asteelta asti toitotetaan....

    VastaaPoista
  2. Sari: Kumma, miten jotkut asiat mediassa saa palstakilometrejä pilvin pimein ja toiset asiat vaietaan kuoliaiksi. Tää tupakkalain voimaantulo näyttää olevan sellainen. Eiks aihe ole "mediaseksikäs" vai mistä kiikastaa? Viime kädessähän lehdistä ja muista tiedotusvälineistä näistä jutuista lukea ja kuulla saa. Tavallinen ihminen.
    Mä ajattelen tosta kannabiksen lääkkeellisestä käytöstä, ettei sitä tarvita. On meinaan synteettisiä valmisteita, jotka ajaa saman asian. Olen seurannut sivusta muutaman surullisen tarinan siitä, kun nuori on jäänyt kannabiksen käyttöön koukkuun ja tie koviin huumeisiin on auennut. Toinen näistä ihanista nuorista on sen seurauksena jo mullan alla ja toinen kärsii pahoista mielenterveysongelmista...
    Niin et kannabiksen käytön laillistaminen ja "lääkkeenä" käyttö ei saa multa kannatusta.

    Kiva kun pistit pitkän kommentin :)

    VastaaPoista
  3. Mutta voihan ihminen saada itselleen kehitettyä riippuvuuden melkein mihin tahansa ja joskus äärimmäisyyksiin asti ja siten viedä itseltään hengen vaikka energiajuomilla.. Kärjistetysti :D

    Minä en ollenkaan kannata nykyisenmallista yliholhousta missään asiassa, mieluummin olisi hyvä löytää kultaisia keskiteitä, ettei esim. juuri tuo kannabis olisi ihan kokonaan kiellettyä muttei myöskään ihan kokonaan sallittua, vaan että sitä saisi vain jos sitä tarvitsisi _oikeasti_ esimerkiksi sairauden hoitoon.

    Ja sama tuossa tupakoinnissa, minusta on ihan hyvä idea rajoittaa tupakointia sellaisissa suljetuissa paikoissa joissa siitä voisivat savuttomat kanssakulkijat kärsiä jne, mutta sitten taas kun aletaan rajoittaa tupakointia liikaa (esim. kaduilla tupakointi kielletty) niin taas mennään metsään ja pahasti mielestäin. :P

    Ja muuten, minullakin on yksi tuttu joka on aika seonneen oloinen tyyppi. Yksi yhteinen tuttavamme totesi minulle ettei tiedä mikä tätä tyyppiä vaivaa, ja minun vastaukseni oli "sen vaivan nimi on "too much marijuana"".. Eli on näitä surullisia kohtaloita aika paljon joo, just kun ei löydy niitä kultaisia keskiteitä, valitettavasti..

    VastaaPoista
  4. Sari: Kohtuus ja keskitie kaikessa lienee se paras. Muistan lukeneeni Arvo Ylpön (lastenlääkäri joka aikanaa loi Suomeen neuvolajärjestelmän) 100-vuotishaastattelun, jossa häneltä kysyttiin pitkän iän salaisuutta. Vastaus oli, et "olen tehnyt elämässäni kaikkea kohtuudella". Kaikkiaan mies eli 104-vuotiaaks.
    Tosta kannattais otta mallia :)
    Joo riippuvuuksia on kyl joka lähtöön. Toisista on vahinkoa kropalle, toisista korvien välille. Ja joistain molemmille.
    Mitä tulee tupakoinnin rajoittamiseen olen samaa mieltä, et paikat joista tupakoimaton ei pakoon pääse savua, saa kyl olla tupakoinista vapaata. Ulkona tehköön sit mitä tahtoo. Tupakoitsijat.

    VastaaPoista

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails