perjantai 9. heinäkuuta 2010

Lähtökuopissa

Ai että, kuinka sen maiskutellen herkutellen sanoisi: Mulla alkaa loma. Paino sanoilla alkaa loma. Oikeastaan koko tämä loman alusviikko on ollut yhtä juhlaa. Odotuksen tunnelmaa. Mahtavaa tietoisuutta pian koittavasta vapaudesta. Ei kelloa, ei aikatauluja. Ei pakkoa tehdä mitään. Vain olemista, nauttimista. Ja tekemistä omassa tahdissa.

Löysin joskus keväällä vanhan julkaisun, jonka laitoin talteen. Ohjeita lomalle lähtijöille. Poimin tekstistä vain otsikot, joita mä en tapojeni mukaisesti malta olla vähän kommentoimatta.
Artikkeli kokonaisuudessaan: Terveys Sanomat 3 / 2000, Terveyskasvatus Ry


Puhdista pöytä ennen lomaa
 • Ja höppö pöppö! Näyttäkää mulle tämän päivän työpaikka, josta voi lähteä työnsä loppuun tehneenä. Pöytä putsinkina. Työ kun ei ikinä lopu. Kyllä se viimeinen viikko ennen lomaa menee paniikinomaisissa fiiliksissä, et edes pahiten keskeneräiset sais jotenkin valmiiksi. Tai ainakin niin, et joku toinen voi jatkaa hommia. Ja pöytä jää karseen näköiseksi kaikista kekeneräisistä. Koitat siinä vielä viime tinkaan tympääntyneen näköiselle työtoverillesi/sijaisellesi sopertaa, mitä jäi tekemmättä. Vaikka se olis jo pitänyt olla valmis. Jos se toinen vaikka jatkais homman loppuun... tai jotain.
Älä jää kotiin, älä rentoudu alkoholin avulla
 • Peput olalle kerran loman aikana kuuluu asiaan. Vaikka heti loman alkajaisiksi. On siinä sen verran juhlatunnelmissa. Mut en mäkään suosittele koko loman kestävää lätrinkiä. Kylmä stobe silloin tällöin jäähdyttää mukavasti auringon paisteessa. Kaikilla ei ole mahdollisuutta mennä kotoa kauemmaksi ja silloin se loma vietetään himassa ja lähimaastossa. Tehdään mitä tehdään. Mut kyl se maiseman vaihtaminen piristää ja arki jää jonnekin, jonnekin noh, takavasemmalle.

Hiljenny ja pelaa, leiki ja relaa
 • Hiljaa oleminen, rauhassa ajattelu, löhöäminen, se saa multa kannatusta. Mä nimittäin tykkään ajatella. Arkena kaiken kiireen keskellä en aina ehdi. Loma tarjoaa hyvät mahdollisuudet. Erikseen on sit mökkien omistajat, joiden luona lappaa porukkaa ylöspidossa koko kesän. Hiljenny siinä sit. Kun huussiinkin kantautuu vieraiden kovaääninen puhe. Onni on oma paikka keskellä merta. Sinne ei vieraat sattumalta eikä sunnitellusti useinkaan tule.

Löhöilijä väsyy helposti
 • Se on nyt kuulkaa niin, et olemisen nauttimisesta ei sais ketään syyllistää. Ensinnäkin pitkien lomien lisäksi tää on helkkarin kallis maa. Ei sitä aina ole varaa aktiviteetteihin. Entäs jos on duunista niin poikki, ettei jaksa muuta kuin levätä. Tekemisen pakosta se stressi vasta pukkaa. Niin et jokainen tyylillään, vaik sit vaaterissa koko loma.

Suunnittelija altistuu epäonnistumiselle
 •  Juu tää on ihan totta. Tuttavapiirissäkin on muutamia kommunikaattori kädessä lomiaan suunnittelevia ja viettäjiä. Päivittäin kirjataan suunnitelmat ja toteutuneet tapahtumat ylös. Sit lomilta palattua tieto siirretään PC:lle ja tehdään kaikesta vielä graafiset esitykset käyrineen ja tolppineen. Loman nousu ja laskukaudet. Herkästi harmistutaan, jos ei kaikki mennytkään niinkuin siel kommunikaattorissa etukäteen oli tallennettuna.Toisin on mulla. Mun lomalla on alku ja loppu. Siin välissä tapahtuu sit mitä tapahtuu.

Tunnollinen tarvitsee itsekkyyttä, perheellinen omaa aikaa
 • Pääsääntöisesti miehet osaa tän homman paremmin kuin naiset. Omaa aikaa otetaan, on sitä tarjolla tai ei. Naiset vähän nilkuttaa tän kanssa. Naiset helpommin luopuvat omasta osuudestaan omaan aikaan. Perheen hyväksi. Ja aina on perheessä kaksi, jotka ovat eri mieltä toistensa omasta ajasta. Erityisesti sen pituudesta. Tää on kyl yks haastavimmista osuuksista loman vietossa. Vaatii pelisilmää ja diplomatiaa.

Työnarkomaani liioittelee arvoaan
 • Tää porukka mua eniten säälittää. Ovat niin varmoja omasta tärkeydestään, etteivät malta töistään luopua. Duunipaikallakin on ihan pakko päästä käymään loman aikana. Mikähän se on näiden ihmisten todellinen ongelma? Onks ne ilman työtään mitään? Omasta mielestään? Mä en onneksi elä siinä harhassa, et olisin duunissani korvaamaton. Niin, et voin viettää lomani rauhassa pelkäämättä, ettei mikään töissä toimi mun poissa olessa. On se hieno tunne. Olla korvattavissa.
Vedetäänpäs yhteen mun lomakuviot.

Lomallani mä aion
ollanauttia

ja katsella merta


Näissä mahdottoman mukavissa tunnelmissa hyvää kesää. Nauttikaa. Kaikesta.
Tapaamisiin syksyllä.

Postauksen kuvat copyright Pohtija


4 kommenttia:

 1. Ei kait tässä tartte muuta sanoa kuin, että..

  IHAN MAHOTTOMAN MUKAVAA LOMAA!!! =)

  VastaaPoista
 2. Anu: KIIIITOOOOS :)Hyvää kesää ja lomaa sullekin.

  VastaaPoista
 3. LIAMK: Tattis! On tää niiiin super makeeta. Hyvää kesän jatkoa sinullekin :)

  VastaaPoista

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails