lauantai 9. tammikuuta 2010

Tarkkana lekurissa

Tähän on tultu. Mistään ei ihminen voi olla varma. Perusturva järkkyy nyt kyllä pahimman kerran. Kun ei lääkäreistäkään voi enää olla varma. Että ovatko edes oikeita lääkäreitä. Ja hoitavatko sua terveeksi vai kuolleeksi.

Eikä kyllä hoitajistakaan. Mengelen enkeleitä on joukossa. Päästelevät potilaista ilmoja pihalle kuin ilmapalloista. Tekevät yhteiskunnallisesti merkittävää työtä. Jouduttavat edessä olevaa rajan taakse siirtymistä. Lyhentävät kärsimystä. Työntävät jyrkänteen reunalla keikkuvan alas. Ja taas on yksi hoidokki vähemmän. Yksi rahan reikä tukittu...

Tässä alkaa kulkea selkä seinää vasten terveyasemalla asioidessaan. Ikinä ei tiedä tuleeko joku hoitohenkilökuntaan kuuluva tuikkaamaan suhun muutamat yksiköt insuliinia. Jos et satu olemaan diabeetikko se on sitten kanttu vei. Ja kun olit vaan tulossa näyttämään kuukauden vaivannutta näppylää...

Ei helvatta! Mitä on tapahtunut, kun ne ihmiset, joiden käsiin kirjaimellisesti luotat terveytesi ja sairautesi hoidon, voivatkin olla pyöveleitä valkoisissa vaatteeissaan. Ja kaikki eivät edes laillistettuja sellaisia (tämä Karkkilan ja Karjaan sairaita vuoden hoitanut juippi). Vaikka ei se laillistettuna lääkärinä/hoitajana toiminen mitään takaa vrt. Joroisten terveyskeskuksen ex-ylilääkärin oikeudenkäynti viime syksynä. Oli syytettä kuoleman tuottamuksista, pahoinpiteilyistä, virkavelvollisuuksien rikkomisesta. Tai se insuliini hoitaja, joka tuikki insuliinia kaikkeen lähistöllään liikkuneeseen muutama vuosi sitten. Karmivin seurauksin. Viimeisinpänä otsikoissa on ollut keski-ikäinen hoitaja, jonka jälkeen uskotaan jääneen useita liian aikaisin hokkarinsa oikaisseita ihmisiä. Voi pyhä sylvi!

Ja sitten me hämmentyneet ihmiset istumme viestimien ääressä, kun meille viisaat kertovat näiden olleen YKSITTÄISIÄ tapauksia. Niitähän ne toki yhden tekijän osalta ovat, mutta kun niitä on useita. Näitä Hippokrateen valansa vannoneita ja hoitajan lupauksen antaneita.

Niin että missä vika? Yksilöissä? Tietty noilla kaikilla on ruuvit löysällä tai liian tiukalla. Eihän kukaan normaaleilla valoilla ajava tee tollasta. Mutta jossain muuallakin täytyy olla jotain pahasti pielessä...

Missäs se olis? Ketä syyttäis? Semmoista se on nykyään. Jos ei yksilöä saada vastuuseen niin vähintäänkin poliisi tai joku muu viranomainen on lahdattava = haastettava oikeuteen. Kun ei kulkenut rinnalla. Vahdannut pipipäitä. Ottanu niiltä aseita/ruiskuja/neuloja/lääkkeitä/väärennettyjä opiskelupapereita pois. Estänyt rikosta, jota kukaan, missään, ikinä ei olisi osannut kuvitella tapahtuvan. Miksi ei tällaisten tappajien ja vahingoittajien läheisiä koskaan syytetä, etteivät ole mitään huomanneet? Ovat vaan antaneet nuorisonsa puuhastella pommien ja aseiden kanssa omissa huoneissaan "ei saa häiritä" kylttien takana??? No nyt eksyin hoitohenkilökunnasta niihin joita olisi pitänyt hoitaa.

Takaisin riviin. Onko nykyinen lääkäri ja hoitajapula syynä siihen, että jokainen joka poikkeaa työtä kysymään, otetaan avosylin vastaan paikkaamaan puutoksia. Papereita ja taustoja tarkistamatta. Onko alalla totuttu rehellisyyteen? Ollaanko liian sinisilmäisiä? Rekistereitä on, mutta onko niitä käytetty? Ovatko ne ajantasalla? Onko niiden käyttö helppoa?

Vai onko se kaikki voipaisuuden tunne joka pään sekoittaa? Tunne, että on Jumalasta seuraava hierarkiassa alaspäin. Että omat teot saavat oikeutuksensa koske "me lääkärit ja hoitajat Jumalan armosta katsomme sen olevan parasta". Olisiko kysymyksessä hyödyn tavoittelu? Karkkila/Karjaan leikkilääkäri nettosi varmaan mukavat palkkarahat lääkäriä leikkiessään. Keski-ikäisen tappajaksi epäillyn hoitajan motiivina epäillään olleen uhreilta saadut rahat. Insuliinimurhaajalla taisi olla pelkkä tappamisen vietti. Joroisten entinen ylilääkäri otti tittelinsä kirjaimellisesti. Oli niiiin yli kenenkään muun.

Mene. Tiedä. Yksi asia kuitenkin on varma. Ihmisiähän ne lääkärit ja hoitajat ovat. Ja sellaisina yhtä arvaamattomia kuin kuka muu meistä tahansa.

Sen kanssa on elettävä. Ja pidettävä mielessä. Kun seuraavan kerran tarttis lääkäriä/hoitajaa vaivata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails