keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Jokapoika paparazzina

Mua on jo pidemmän aikaa ihmetyttänyt ihmisten into kuvata tapahtumia ja lähetellä niitä fotojaan lehtiin ja erilaisiin nettijulkaisuihin. Miks ihmiset suostuvat olemaan lehtien juoksupoikia? Raportoijia. Eiks lehdillä ole rahaa maksaa toimittajille ja valokuvaajilla niiden palkkoja? Nykyisin lehdet saavat uutismateriaalia jopa leffalipun hinnalla. Tai ihan ilmaiseksi. Lehtihän sen päättää, maksetaanko kuvista ja uutismateriaaleista. Ja kun on kuvan luovuttanut toimitukseen siirtyy kaikki kuvaan liittyvät oikeudet lehdelle, jolle sen postitit multimediaviestin palvelumaksun hinnalla, jonka siis maksat itse. Eli itselle jäi kuvaamisen ilo/vaiva plus ne lähettämiskulut. Ja helkkarin hyvä fiilis, kun on saannut olla osa isoa mediatapahtumaa...? Vai?

Jos kadulle kuukahtaa joku sairaskohtauksen seurauksena, ympärillä on lukuisa joukko kännykkäkuvaajia ikuistamassa henkitoreissaan olevaa. Kukaan ei käytä puhelintaan avun paikalle kutsumiseen. Puhumattakaan, että antais kansalaisvelvollisuuksiin kuuluvaa ensiapua sitä tarvitsella. Kolaripaikalle ensimmäisenä ehtivä vetäisee puhelimen taskustaa ei soittaakseen 112 vaan ottaakseen kuvan. Tulipalo, tappelu, myymälävarkaus. Ihan kaikki kelpaavat kuvattavaksi. Ja kyllä niitä kuvataan.

Luen työmatkoillani Metro-lehteä. Mukava ja kätevä uutislehti. Helkkarin hyvät Sudokut tällaselle keskiverto loogisilla aivosoluilla varustetulle. Tein callupia muutamana päivänä lehden kotimaisiin uutisiin liittyneistä kuvista. Tolleensa lonkalta heitettynä kolmasosa kuvista on jonkun tavallisen puhelin kuvaajan ottamia. Ja tavallisin korvaus niistä on ollut ne leffaliput.

Mikä se innostaa meidät tommoseen mukaan? Raha? Yks parhaista motivaattoreista ikinä? Joo-o. Kuuluisuus? Tuskin. Kuvaajaahan ei julkaista. Kaikki kuvaan liittyvät oikeudet menivät multimediaviestin mukana sinne toimitukseen. Halu jakaa tietoa? Höpö, höpö. Olla mukana - niin missä? Toive nähdä oma ottama kuva lehdessä? Jee, se kelpas!

Ollaanks me joku lammaslauma? Määä! Mennään porukalla katteleen ympärillemme löytyiskö lehdille kirjotettavaa. Ihan kuvien kanssa.

Mitäs virkaa lehtien toimituksilla kohtapuoliin on? Kun lukijat tekevät lehden? No, onpahan ainakin oman näköinen julkaisu. Sellaisia juttuja, mistä me halutaan raportoida. Halutaaks me kans niitä lukea?

Oma apu paras apu. Lehdenkin teossa. Et silleen.

Ja ei kun väijymään.

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

2 kommenttia:

  1. Joo, ei tarvii lehdet enää mitään omia paparazzeja ku koko Suomen kansa hoitaa yhteistyönä sen homman. 'Naps naps' kuvia vaan kaikesta ja kaikista kaikkialla. Sitten vaan kuvat toimituksiin. Taatusti joku joskus julkaistaan!
    Hittolainen, kun en tajunnut ottaa kuvaa pari viikkoa sitten yhdestä maajustiinan entisestä sulhasesta. Siitäkin olisi voinut saada jonkun satkun! ;D

    VastaaPoista
  2. Anu: Kyllä puhelimella kannattaa kilauttaa muutakin kuin puhelu kaverille. Näin vakuutti mulle se hemmo joka Metro-lehdestä otti yhteyttä mun kuvan johdosta. Useimmat kuvat kuulemma julkaistaan, tavalla tai toisella.
    Niin et tarkkana kannattaa olla ;)

    VastaaPoista

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails