perjantai 2. heinäkuuta 2010

Korkeatasoista suojelua

Kyllä se kuulkaa on metka juttu, miten kahvikupeillakin on vaikutusvaltaiset suojelijat. Laajennan vähän. Kahvikupillisia ja muita ravitsemustuotteita kovalla rahalla myyvällä kahvilalla. Ja onhan siellä A-oikeudet. Ja Ben Zyskowicz ja muita poliitikkoja, pomoja ja vaikutusvaltaisia ihmisiä. A-luokan kansalaisia siis. Ne diggaa tsittailla kahvilassa dinksuilla, kahvilla tai käydä syömässä jotain pientä. Ja kallista. Tavallinen duunari käy mestassa korkeintaan palkkapäivänä ja silloinkin ottaa kahvin ilman lisukkeita. Paikan hinnat on tähtien kanssa samoilla korkeuksilla.

Jep. Nyt tulee puhetta Strinbergin kahvilasta Stadin Pohjois-Espalta. Se kun pääs isompiin otsikoihin tässä alkukesästä, kun kahvilan kortteliin, isoon kauppakeskukseen on tulossa remontti. Remontin jälkeen piti sitten kahvilan olla jossain muualla, mut ei ainakaan nykyisessä mestassaan. Kiinteistön omistajat kun olivat huomanneet, ettei kahvila toimi asiakkaiden sisäänheittäjänä kauppakeskukseen päin, vaan ihan oman itsensä elättäjänä. Porukat tulivat vaan sinne kahvilaan ja jatkoivat sit matkaansa. Kauppiaat samassa korttelissa sitä vähän vinoon kattelivat.

Jutusta tuli julkinen ja isot kihot, kahvilan asiakkaat nousi barrikaadeille. Pidettiin puheita ja annettiin haastatteluja. Haastettiin tavallinenkin rahvas mukaan yhtenä päivänä. Ohi ajavia autoilijoita kehoitettiin tööttäämään kahvilan kohdalla merkiksi kannatuksesta sen säilymiseksi samassa mestassa. Hetken aikaan hulina kahvilan nurkilla meni ihan vauhdikkaaksi. Hyvä että ohi pääsi kävelemään. Niin sakeana oli katu ihmisistä puolustamassa tätä luksuskahvilaa.

Kaiken tän julkisuuden takana on sit käyty neuvotteluja. Veikkaan et nää poliitikko ja muut vaikutusvaltaiset ihmiset ovat vähän jututtaneet kiinteistön omistajatahoja. Ja saihan ne tahtonsa läpi. Miten, siitä ei ole tietoa. Mut kahvila saa palata paikoilleen remontin jälkeen.

Mennäänpä ajassa muutama vuosi taaksepäin. Silloin Helsingin kaupunki päätti siirtää upean Jugensalin (myös Pohjois-Espalla) näyttely ja konserttitilan muualle ja muuttaa verorahoilla entisöidyn ja ylläpidetyn salin raflaksi. Syntyi kansanliike, jossa minäkin olin mukana, vaatimaan Jugendsalin säilyttämistä avoimena tilana kaikille kaupunkilaisille ja vierailijoille. Nettiadressiin kirjoitti tuhannet ihmiset nimensä ja kulttuurimaailman edustajia oli mukana vetoomuksessa. Mutta ei niitä raha-ihmisiä. Ei ainakaan riittävän rahakkaita ihmisiä. Vetoomuksista huolimatta Stadi luovutti tilan yksityisen liiketoiminnan käyttöön.

Kun mä näitä kahta kohdetta mietin ja funtsaan niiden puolesta puhuneita ja toimineita, alan ikävällä tavalla aavistelemaan mitä tulossa on. Yhteiskunta on kiihtyvällä vauhdilla jakautumassa eri luokkiin. Oikeudet ja etuudet määräytyvät aseman ja lompakon paksuuden mukaan.

Ei hyvä, ei hyvä.

No mut hei. Viikonloppua! Mä lähden tonne Suomenlahdelle ja laitan aivot narikkaan. Maanantaina sit taas. Jotain.

Kuva lainattu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails