sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Pönden hampaissa

Voi vitun Mikko Zetterberg! Se Putouksen sketsihahmo. Sun määkimistä ja Hesan mollaamista. Että sä jaksoit!

Paska, mikä sana toi Hesa muuten on. Sitä ei kukaan syntyperäinen stadilainen kotikaupungistaan käytä. Kuule mulkku, kun sun Stadin morkkaaminen jatku ihan liian pitkään. Kauan sait sillä ratsastaa. Ja se paheni viikko viikon jälkeen. Mut onneks se loppu eiliseen. Et sit saanutkaan kaikkia maalla asuvia taakses. Taisit luottaa, et neljä ja puol miljoonaa suomalaista antais sulle äänensä. Sen verran alleviivaavaa sun kosiskelu oli. Kutkuttelit leuan alta niitä, joilla on joku Stadi kompleksi.
Vaik ootkin vaan roolihahmo, on sun takana paljon totta.

Nyt mä sit kysynkin melkoisen isolla äänellä ja hämmästyneenä: Juottekste Stadin ulkopuolella syntyneet ja kasvaneet jotenkin jo äidinmaidoissanne kielteisen asenteen Helsinkiin ja helsinkiläisiin? Onks se teissä myötäsyntyisesti? Stadi-kielteisyys? Kertokaa te, jotka tiedätte.

Mä olen koko aikuisikäni ihmetellyt, kuinka siel pöndellä tiedetään miten helkkarin huonosti tääl kivikylässä asutaan, eletään ja voidaan. Tääl ei puhtaat tuulet puhalla, eikä kypsä vilja lainehdi pelloilla loppukesästä. Tääl ei teidän mielestä osata talvellakaan lumen kanssa tulla toimeen. Nauratte siel pirteissänne stadilaisten alkeellisia survival-taitoja.

Noh, kun se nyt on vaan niin, ettei asfaltilla vilja kasva. Ja on se niinkin, ettei autoista ahtaat kadut oo mitenkään helpot pitää lumikinoksista puhtaina. Ja kun nyt sattuu tää Stadi oleen sellasen puolen miljoonan ihmisen kaupunki. Ja koti.
Toista se on teillä siel Taka-Hikiällä. Teil on sitä tilaa ja avaruutta. Isot pellot tuottavat satoaan. Ja sinne ísoille peltohehtaareille mahtuu kaikki taivaalta tullut lumi. Lumelle ei ennen kevättä tartte tehdä mitään. Kylvön aikaan onkin sit sulaa. Niin helppo on se teidän talvi.

Tieteks te Stadin morkkaajat, et teidän viäntelyt särähtää korvaan. Pahoittaa mielen. Syntyperäiseltä helsinkiläiseltä. Te kattokaas morkkaatte meidän himaa. Syntymäkaupunkia. Meidän kotiseutua. Meidän, jotka ollaan tääl synnytty. Meille tää on meidän rakas mesta. Ihan niinkuin teille on teidän kotiseudut.

Ykskään syntyperäinen stadilainen ei tule teidän himaa haukkumaan. Jos tulee, ei se ole paljasjalkainen stadilainen. Se on tänne jossain vaiheessa pesinyt ja se on noussut sille otsan taakse. Ihan turhaan, sanon minä. Mut minkäs teet, kun joilla on vaan niin himo päteä. Joillekin ulkokuntalaisille kun vaan on joku kompleksi Stadin kanssa.

Tää meidän naispääministerikin potee tota samaa vaivaa. Kun sitä haastateltiin CNN:n Helsinkiä ja valtavia lumimassoja käsitelleeseen ohjelmaan, töräytti tää maalainen, et kyl vaan hänen kotipaikkakunnallaan on hoidettu nää lumiasiat paljon paremmin kuin tääl Stadissa. On kai Jalasjärven kokoinen mesta paljon helpompi pitää kondiksessa kuin pääkaupunki. On tota lääniä ja ihmismääriä ihan eri tavalla.

Kysynpä vaan, mitä tapahtuis, jos vaik syntyperäinen stadilainen pääministeri laukois jotain tollasta jostain pikku Pöppölästä? Tai jos ihan kuka vaan helsinkiläinen morkkais maaseutua ja siellä asuvia ihmisiä. Julkisesti.

Mitäs jos vaikka yks Putouksen roolihahmoista oliskin lauantai-ilta toisensa jälkeen panetellut jotain paikkakuntaa susirajan tuolla puolen? Niin? Mitä tapahtuis?
Nousis kansanliike vaatimaan julkisia anteeksipyyntöjä. Sellanen stadilainen vietäis maalaisten voimin oikein porukalle jonkun saunan taakse ja körmyytettäis kunnolla. Ja Maikkarin asiakaspalaute boksit pullottais raivoisia viestejä maalaisilta. Maaseudulla asuvia kun ei saa panetella.
Eiks vaan? Näinhän se menis.

Vaan mitenkäs toisin päin?

No ei mitään muuta kuin tää mun mäkätys. Ja tästä nyt ei kukaan välitä.

4 kommenttia:

 1. Aaah, Pohtija! Sä oot taas asian ytimessä. Mä oon kotisohvalla keuhkonnut lauantaista toiseen et millä oikeudella on hauskaa parjata Helsinkiä, ja helsinkiläisiä. Ja että mikä kansanporu siitä oliskaan syntynyt jos "hauskan" pilkan kohteena olis ollut vaikka kouvolalaiset? Jumakavita.
  No joo, ylpeänä stadilaisena annan asian olla, sillä itse me tiedetään paremmin miten asia on jne muuta zeniläistä (mutta silti....)

  VastaaPoista
 2. Juuri ehkä tuon kirjoituksesi asenteen takia teitä hiukan huvittavina pidetäänkin ;)
  Terhi

  VastaaPoista
 3. Kuule, minusta Mikko Z. oli loistava hahmo!
  Minun mielestäni Mikon hahmon avulla mollattiin juuri niitä HESAA ja HESALAISIA mollaavia!

  VastaaPoista
 4. Ihan ens alkuu vautsit! Nyt tuli 100-300% lisäys mun tavanomaisiin kirjoituksiin kommenttien suhteen. Taidan tarjota itselleni kunnon kahvit tän kunniaksi.

  Kirsu: Hampaat ovat siis natisseet muuallakin. Hyvä, et komppasit. Stadilaisia kun koitetaan joka käänteessä kammeta.

  Terhi: ??? noh, huumorintajuja on erilaisia. Toisen tärkee asia, on toisen vitsi...

  Anu: Toi Mikon-paska tais olla hahmo, joka näyttäytyi katsojan silmii sen mukaan, mikä tausta katsojalla itsellään on.
  Vaan myönnän kyllä, et noinkin päin asiaa koitin ajatella. Mut ei se auttanu mua fanittamaan sitä jäppistä.

  VastaaPoista

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails