perjantai 14. tammikuuta 2011

Älkää sohlatko

Taas on pistetty ihmisten - lue mun - pää pyörälle. Joka talviset Lääkäripäivät tuottavat lehdille kirjoitettavaa ja uutistoimituksille kerrottavaa.
Olik se toissapäivänä kun saatiin kuulla uusista D-vitamiini suosituksista. Ollaan kuulemma saatu ihan liian vähän deetä. Määriä on nyt tarkisteltu ja uusia ohjeita väsätty.
Okkei. Tähän asti meikä on ihan kartalla. Otetaan uusista ohjeista kiinni ja mennään niiden mukaan. Mut näin helppoo se ei koskaan ole.
En mä nyt yhestä vitamiini asiasta jaksais inistä, mut kun ihan joka ikisellä alalla on omat asiantuntijansa, jotka lipeevät yleisistä suosituksista ja ohjeista. Silloin kun on ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä asia, toivois et nää kaiken tietävät malttais pitää suunsa tukossa. Kattokaas, kun monenlainen tieto samasta asiasta sekoittaa maallikon pää - lue taas - mun pään.

Johan on yleisönosastot lehdissä pullistelleet eriäviä mielipiteitä siitä, mikä se nyt sit onkaan se ihmisen tarve, annostus ja maksimäärä D-vitamiinia. Joku proffa on sitä mieltä, et liikaa saadaan, jos uusia suosituksia noudatetaan. Toinen sisätautilääkäri kehoittaa mittauttamaan oman D-vitamiini tasonsa, ni tietää sitten missä mennään. Ainakin raskaanaolevien kannattais asia tutkituttaa. Noh, se ei koske meikäläistä.

Ja hitsi, kun sitä deetä on tökätty nykyään vähän kaikkiin valmisteisiin. Tarttis alkaa lukemaan tuotteiden sisällysluetteloa silläkin silmällä. Hitto, sais olla vähintään alempi korkeakoulututkinto kemian opinnoissa, et nykyisistä ruokatuotteiden merkinnöistä selviäis. Ynnäile siin sit yhteen kaikki moolit ja mikrogrammat, et saisit jonkun tolkun sun deen saannista. Kyl menee vaikeeks.

Vielä kun toi D-vitsku on rasvaliukonen vitamiini, ni sehän varastoituu sun kroppaan. Voiks annokset kumuloitua vaarallisen korkeiksi? Voinko ruokkia itseni vitamiineilla hengiltä tai vaan sairaaks??

No sit osa tästä asiantuntija porukasta laittaa vastuun kuulijalle. Normaali ruokavalio ja uudet suositukset eivät nosta dee tasoa liian korkeaksi.
Meikä tässä saman tien ihmettelee: mikä on normaali ruokavalio? Se kun on ihan syöjän silmissä. Kenelle mikäkin on paljon ja vähän. Saisko ihan pikkiriikkisen tarkennettua tietoa?

Juu, ei oo mahdollista kaikkien ruokavaliot neuvoo ja oikean sisältöiseksi opastaa. Kyl mä sen tajuun.
Mut saisko pyytää? Yksi ohje per tärkeäksi katsottu asia. Ja teippi niiden suun ympärille, jotka haluu ihmisten päätä alkaa sekoittamaan eriävillä mielipiteillään.

2 kommenttia:

  1. Veit sanat suustani!!!
    Kyllä tässä on pää pyörällä, kun kuuntelee asiantuntijoiden (heh) puheita D-vitamiinista.
    Se on ainakin varmaa, että apteekit hyötyvät tästä. D-vitamiinin myynti on noussut heti uutisten jälkeen.

    Minä uskon, että terve aikuinen ihminen saa tarvitsemansa vitamiinit monipuolisesta ravinnosta. Kyllä kroppa ilmoittaa mikäli jotakin puutosta on! Minkä tahansa oireiden ilmaannuttua on hyvä alkaa miettimään tuleeko joitakin ravintoaineita nautittua liian vähän. Näin sen homman pitäisi mennä - siis minun mielestäni.

    VastaaPoista
  2. Anu: Mä olen alkanut miettiin ihan tosissani lääkefirmojen osallisuutta meidän elämään. Tosiasia kun vaan on, ettei ilman troppeja kukaan koko elämäänsä pärjää. Toiset tarttee enemmän toiset vähemmän ja lääkefirmat nettoo sikasuuret voitot.
    Ketkäs sit on parhaita lääkefirmojen mainostajia?. No lekurit, tietty. Nehän meille napit määrää. Ja lääkäreillä on paljon kytköksiä kellä mihinkin tabufirmaan.

    Mitä tulee vitamiineihin, niin samaa mieltä oon kanssasi, et monipuolinen ruokavalio takaa parhaat vitamiinit. Noh, deetä meijän visiin on hyvä popsia ainaskin talviaikaan ja jos maitotuotteet ei käy, kalsiumia katsii kans purkista napata.

    VastaaPoista

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails