maanantai 5. huhtikuuta 2010

Maassa maan tavalla

Vähän aikaa sitten SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen laittoi kortensa maahanmuutto keskusteluun ja totesi että "maassa maan tavalla". Luulen, että suurelle osalle suomalaisia tuo sanonta aukesi ihan niin kuin Urpilainen sen oli tarkoittanut. Elellään ja ollaan tääl Suomessa, niinkuin tääl elelee ja ovat suomalaiset. Ettei tartte suomalaisten luopua suvivirrestä tai hoosiannasta. Ettei tarttis suomalaisten luopua omista perinteistään maahanmuuttajien takia.

No työministeri Anni Sinnemäki siitä sitten sanontaa "maassa maan tavalla" avaamaan. Et niinku mitä Urpilainen oikeastaan sanomisellaan tarkoittaa. Että niinku tehkää maahanmuuttajat rikoksia ja muuta vääryyttä niinkuin suomalaiset?? Et niinku, et niinku....??? Mitä maahanmuuttovastaista Jutta Urpilainen nyt ajaa vaatimalla maahanmuuttajilta maassa maan tapoja? Voi pyhä jysäys!

Tais Sinnemäelle nousta vanhat ajat Ultra Bran sanoittajana mieleen. Kun laulujen sanoja kyhäili ja stemmas niitä melodiaan sopiviksi. Silloin kai oli mietittävä kaikki kaksimielisyydet mitä sanoihin voi liittyä.

Mun mielestä Urpilaisen ei olis tarvinnu yhtään selitellä, mitä puheellaan maan tavoista tarkoitti. Kaikki suomalaiset sen snaijaavat, et mikä ton sanonnan sisältö on. Paitsi siis Sinnemäki. No Jutta nyt kumminkin selitteli, et Suomen lakeja tulee kaikkien noudattaa, myös maahanmuuttajien. Juu, näin on. Mut maassa maan tavalla tarkoittaa paljon muutakin.

Esimerkiksi sitä, et päiväkodissa päiväuni-ikäiset lapset nukkuvat päikkärinsä toisiaan lähellä. Joskus jopa kerrossängyissä päällekkäin. Itä-helsikiläisessä päiväkodissa on Vartti-lehden tietojen mukaan talven aikana tultu tilanteeseen, jossa muslimitaustaisen pikkupojan isä on riitaantunut päiväkodin henkilökunnan kanssa, kun hänen oikea uskoinen poikansa on joutunut nukkumaan päikkärinsä kerrossängyn alapetillä tytön alapuolella. Se ei muslimiehelle eikä hänen pojalleen käynnyt. Siinä häpäistiin oikeauskoista poikaa ja samalla koko hänen perhettään. Tarkoittaa siis perheen miehiä.
Mitä teki päivähoito henkilökunta? Siirsi pojan ympäriltä kaikki suomalaiset ja muunmaalaiset tytöt nukkumaan muualle. Patjoille lattialle ja kauas pois oikea uskoisen pojan läheltä.

Urpilainen tarkoitti mm. tämän kaltasia tilanteita. Maassa maan tavalla. Tytöt ja pojat nukkuvat meillä vierekkäin ja päällekkäin, eikä siinä meidän tapojen ja uskonnon kanssa ole ristiriitaa.


Lueskelin tossa aamutuimaan netti Hesaria, kun paperinen versio pääsiäispyhien takia tulee vasta huomenna. Siellä sivuilla on uutinen brittipariskunnasta, joka on saanut vankeutta ja sakkoja suudeltuaan toisiaan ravintolassa julkisesti. Kaupunkina Dubai ja kysymyksessä oli poskisuudelma. Maassa maan tavalla siis muuallakin. Tässä tapauksessa Arabiemiirikunnassa.

Monissa Euroopan maissa on mietitty ja esitetty burkhan käytön kieltämistä tai rajoittamista. Onhan se eurooppalaisittain outoa, että ihmiset kulkevat kangas kasvoilla. Naista (tai kuka siellä sisäällä onkaan) ei voi tunnistaa. Häntä ei voi nähdä. Maassa maan tavalla, ajatellaan siis keski-euroopassakin. Kasvot esiin. Onhan osassa arabimaitakin turistina vierailevien länsimaalaisten naisten peitettävä olkapäänsä ja kiedottava päähänsä huivi. Maassa siis maan tavoilla.

Mitä tehdään täällä Suomessa? Lopetetaan meidän perinteet. Ei lauleta jo joutui armas aika tai sitä hoosiannaa. Laitetaan tytöt nukkumaan päiväkodin nurkkiin oikea uskoisten muslimi poikien tieltä.

Maassa muiden maiden tavoilla. Sekö on meidän tulevaisuus?

3 kommenttia:

 1. Osuitpa naulan kantaan ;)

  VastaaPoista
 2. Mä en jaksa ymmärtää nykypäivänä, että miksi uskontojen annetaan vieläkin lokeroida ja määrittää ihmisiä. Eikö koskaan opita, että kun keskitytään eroihin, ne erot kasvavat, ovat ja pysyvät eroina. Uskonnoista on alun alkajen tehty tätä vavhvistavia jaottelemalla oikea -ja vääräuskoiset kahtia. Siksi on sotia, rasismia ja sortoa.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: :) Juu, ketuttaa kun omista perinteistään ja tavoistaan joutuu luopumaan, ettei muualta tulleille tule pahamieli...
  Kiva kun päräytit kommentin.

  Jarno: Näin on. Historian raaimmat ja pisimmät sodat on käyty uskonnon varjolla. Poikkeuksena Yhdysvallat, joka oikeasti käy sotiaan oman valtavan sotateollisuutensa ylläpitämiseksi.

  Kaikki uskonnot ja niiden keskeisiä oppeja esittelevät eepokset ovat alunperin ihmisen kirjoittamia. Tuhansia vuosia sitten sulkakynät ja kivikirjoitukset ovat viitoittaneet tietä tähän päivään. Ja meidän asenteisiin.
  Toi uskontojen oikea ja vääräuskoinen on ihmisissä niin syvällä, et taidetaan tarvita joitain tuhansia vuosia, et asiat muuttuis. Jos meinaan nyt aloitettaisiin muutos pois lokeroinnista.
  Kiitos kommentistasi.

  VastaaPoista

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails