Kävin lomani kunniaksi ulkomaille. Ihan tossa lahden toisella puolella. Tallinnassa. Laivalla sinne ja toisella takaisin. Laivan irtautuessa satamasta mulla on tapana seisoa kannella ja katsella maisemia. Vaikka vain pienelle matkalle lähtee, ilmassa on oikeaa lähdön tunnelmaa.
Eteläsatamassa kun oltiin, katselin Kauppatoria. Taloja sen ympärillä. Kaunista valkoista Tuomiokirkon kupolia, joka torin laidan talojen takaa näkyi. Ihailin yhtä upeaa tummanpuhuvaa Uspenskin katedraalia komeasti kultaa kimaltavine "sipuleineen" kirkon tornien katolla. Lapsena toi kirkko oli mulla Sipulikirkko. Juuri noiden torniensa takia. Katse siirtyi kirkon edessä rannassa olevaan valkoiseen laatikkoon. Yhteen kuuluisaan Alvar Aallon sunnittelemaan taloon. Silmä ei enää levännyt maisemassa. Katse kompastui, pysähtyi.
Ja taas mä ihmettelin. Ihmettelin, kuinka se upea kirkon kanssa samaan kauniiseen tyyliin sointuva talo voitiin purkaa. Kaikki tapahtui jo kauan ennen mun aikaani, mut silti sanon et huono valinta. Kerrassaan surullinen teko. Ja kun olen noita rahoitus ja lahjonta asioita tässä viime aikoina funtsaillut mietiskelin siellä laivan kannella, et minkähänlaiset lobbaukset ja lahjonnat silloin oli ton hankkeen takana. Et se valkoinen laatikko saatiin Katajanokan rantaan ... Vai riittikö pelkkä Aallon nimi?
Elettiin aikaa kuuskytluvun alussa. Hesarissa on julkaistu kirjoitussarjaa Helsingin vanhoista taloista, jotka saivat väistyä laatikkomanian jyllätessä. Surullisena luin ja katselin artikkelin kuvia. Paljon kaunista pistettiin maan tasalle. Mietin, et minkälainen kansa ei menneisyyttään arvosta? Omaa historiaansa. Mikä sai vähenksymään vanhaa rakennuskulttuuria? Silloin ei vielä rakennusmaasta ollut pulaa.
Mun mielestä Aallon valkoinen laatikko ei ole kunniaksi kenellekkään. Ei Helsingille, ei Alvar Aallolle. Se kun on mun mielestä ihan väärässä paikassa. Missa sen pitäisi olla? Noh, ei välttämättä missään. Niin ruman yksitoikkoinen se on.
Arvaatte, et ajatukseni jatkui juuri julkisuudessa olleeseen hotellihankkeeseen. Meininki oli joissain piireissä sellainen, et Katajanokan laivaterminaalin kupeeseen rakennettaisiin hotelli. Alvar Aallon kenkälaatikko olisi saanut seurakseen jääpalalaatikon. Olikohan Aallon perikunta tukijoukkoineen hankkeen takana? Vai kuka? Kuka järkevä ihminen haluaisi rantaan lisää laatikoita? Tässä tapauksessa grogilasin täytteiltä näyttävää laatikkokyhäelmää. Olen niin iloinen, ettei kaupungin päättäjiä oltu tällä kertaa riittävästi leivottu. Hanke kaatui ihan selvästi. Tarvitaanko hotellia? Se on kokonaan toinen juttu. Mä tässä vaan suunnitellun hotellin ulkonäköä kritisoin.

Rakennusasiat jäivät mieleen. Niistä tuli mun tämän kertaisen Tallinnan reissun teema. Mä katselin siellä ympärilleni ihan toisella tapaa. En kierrelly kauppoja vaan suuntasin katseeni rakennuksiin. Kävelin katse kohti taivasta. Se oli valitettavan harmaa. Mut talot olivat mielenkiintoisia. Kuljin turistina ja funsailin, et mitä kertoo Viron historiasta Tallinnan talot, kadut ja kujat. Kuinka siellä menneitä kunnioitetaan?
Kaikki tietävät Vanhankaupungin. Siellä on vuosikausia uudistettu ja entisöity. Talot joissa remontit on tehty ovat kauniita ja haluttavia. Vielä on paljon tekemättä. Ränsistynyttä ja rappeutunutta rakennusta. Mutta kaikki vanha kauniisti korjattuna antaa koko Virosta hyvän kuvan. Siellä arvostetaan maan historiaa. Rakennuskulttuuria. Menneitä aikoja. Eika niitä haluta ajaa katepillarilla maan tasalle.
Tallinnan kuvat copyright Pohtija
Matka jatkui Tallinnan toiseen laitaan. Keskustasta itäänpäin. Jo alkoi rakennuskulttuuri muuttua. Uutta ja ultramodermia. Vanhan kanssa vierekkäin, mutta ei sulassa sovussa. Liian hygieenistä. Liian kantikasta. Liian liikaa ... no sitä mordermia. Muistan lukeneeni, että talo jossa asuu, voi jopa vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Mitenkähän noissa taloissa voidaan?
Tallinnan kuvat copyright Pohtija
Kun noita laatikon näköisiä taloja katselin mietin, että kauaksi on tultu niistä ajoista kun suomalaiset lähtivät Tallinnaan purukumin ja sukkahousujen kanssa. Niillä kun käytiin kauppaa. Ostettiin tuliaiset tai muuten vain lahjoitettiin ylemmyyden tunnossa köyhille virolaisille. Nyt aika on toinen. Hyvä niin.
Ja löytyhän sieltä mun stadilaiseen silmääni jotain kovin tutun oloista:
Hehän ovat kuin kaksi marjaa
Molemmat kuin suoraan moskovalaisen taajaman kupeesta. Huh!
Tallinnan kuvat copyright Pohtija
No juu.. En voi hehkuttaa, et Tallinnankaan rakennuskulttuuri kaikkinensa silmää hivelisi. Monen kirjavaa sekin on. Pitäis lähteä Keski-Eurooppaan koluamaan vanhoja kaupunkeja. Siellä vois tällainen vanhaa rakastavakin saada kiksejä.