keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Läpinäkyvä ihminen

No nyt ne japskit on kehittäneet läpinäkyvän kalan! Sisso, sisuskalut näkyy läpi. Elelee jopa 20-vuotiaaks. Voiks toi olla totta? Toi kalan pitkä ikä. Kun mulla lapsena oli akvaario, kuukahteli kalat kyl paljon ennen kuin musta tuli aikuinen.Kuva Metro-lehti no 249, 30.12.2009

Läpinäkyvästä kalasta lähti ajatus kulkeen ihmiseen. Et, minkälaista olis elää läpinäkyvän ihon sisällä? (Ja näissä kuvitelmissa jätän pois ihon alla olevan rasvakerroksen. Se kun on joskus paksu ja läpitunkematon.)

Kaikki sisuskalut levällään silmien alla. Tsemppaisko se meitä pitämään itsestämme parempaa huolta? Tupakoitsija kattelis keuhkojensa mustumista, mässääjät rasvan kertymistä ihon alle ja sisäelimiin - yäk. Pitkän kostean illan jälkeen kurkkais kuin maksa paukuttelee. Näkis kuinka sydämen laajentuma ja kolesterolin kertyminen suoniin edistyy. Seurais reaaliaikaisesti oman kroppansa vanhenemista.

No sit kun alkais vaivat kertyyn, mentäis tietty lääkäriin ja se lekuri kurkkais nahan läpi ja sanois mikä vaivaa. Ei tarttis röntgeneitä, kun murtuneet luut voi tsiigaa siitä suoraan. Ei ultrattais tai magneettikuvattais, kun kaikki on melkein käsin kosketeltavaa. Tutkimuksiin menevät yhteiskunnan rahat voitais käyttää johonkin muuhun. esim. tärkeiden tennis- ja golfkenttien rakentamiseen.

Lääketieteen opiskelijoiden ei tarttis enää vainajia silppoa oppiakseen ihmisen anatomian, vaan ihan elollisilla olennoilla vois opettaa, et mitä kaikkee tuol ihmisen kropassa luudaa. Paljon interaktiivisempaa opiskelua, kun tutkimuksen kohteen kanssa voi keskustella. Eikä tarvitsisi lääkisopiskelijoiden näyttelijöiden kanssa harjoitella vastaanottotilanteita ja mennä ekana vuotenaan terveysasemille katteleen, kuinka ihmisten kanssa ollaan. Ongelmahan kuulemma ainakin takavuosina oli se, et kun opiskelun alussa lääkisläiset oppii oleen sen hiljaisen vainajan kanssa, niin ne laskee alleen kun ne kuulee potilaskontaktissa ekan kerran vastapuolen puhuvan. Ei oikeesti, kaikki kunnia lääketieteen opiskelijoille ja lääkäreille. Tärkeetä teidän duuni.

Ja alkaiskohan sit sisäelin kauneuskirurgia kukoistaa, kun turhautuneet ihmiset haluais uuden/nuoremman/pienemmän/isomman näköisen jonkun sisäelimen?

Kaikki tatskat kävis turhiksi, kun ei niitä paljon erota ihosta sisäkalujen kuultaessa ihon läpi. Meikit pitäis olla hohtavia, näkyviä. Ei niitä muuten kukaan huomais. Vai huomaisko kukaan muutenkaan? Kasvot olis kyllä karseet ilman ihoa. Kuin jotain ufoja. Vaikkei se ihokaan aina kauniiksi tee. Vaatetusta pitäis kans miettii: kuinka paljon haluaa sisintään paljastaa?

No mitenkäs toi ruuansulatus? Näkis kuin safka muuntautuu pökäleeks. Vesi ja viini vitsaksi. Olisko se kivaa? No ei!

Mitenkäs sit naisilla kuukautiset? Onks hei tamppooni paikallaan? Kierukka kohdallaan? Jäk! Raskaana ollessa voi neuvola ym. käynnit korvata itsehoidolla. Kurkkaus kohtuun kertois miten siellä menee...

Voitaisko me ottaa aurinkoo? Olisko rusketuksesta mitään iloa? Lisääntyiskö sisäelinten melanooma?

No tämä tästä. Mä funtsin seuraavaks jotain ilmastomuutoksen estämiseksi tai sademetsien tuhon hidastamiseksi. Sellasta oikeasti globaalisti merkittävää. Enkä lupaa keksiväni mitään uutta mullistavaa. Enkä edes julkaisevani ajatuksiani.

Ehdotan, et tiedemiehet tekis samoin. Miettisivät tärkeitä asioita.

Anatomian kuvat: Nienstedt, Hänninen, Arstila, Björkqvist Ihmisen fysiologia ja anatomia, WSOY

4 kommenttia:

 1. Heh heh heh heeeehhhhh......
  Jutun lukemisesta ei meinannut tulla mitään, kun nauratti niin sairaasti. =D

  VastaaPoista
 2. Anu: Mua alko nyt naurattaan sun hilpeys. Sait mut hyvälle tuulelle. Kiva, et sul oli hauska lukuhetki. Oikeesti mun kirjoittamisella on jokin merkitys, jos saan liikuteltua lukijoiden tunteita. Suuntaan tai toiseen :)

  VastaaPoista
 3. Bua ha ha hahaaaa... Oon taas hekottamassa tälle. :D

  VastaaPoista
 4. Anu: Voi vietävä sun kanssa. Hauskaa kun on hauskaa :D
  Sulle Anu erikoismaininta kannustavista kommenteista. Ovat ilahduttaneet. Joka kerran.

  VastaaPoista

Nakkaa omat mietteesi aiheesta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails