Lepoa arjesta ja sen kurjuudesta tuo tänään ihan oikeisiin tositoimiin - tarkoittaa tansseihin - päässyt Tanssii tähtien kanssa- ohjelma. Viikko sitten meitä jo lämmiteltiin aiheelle, mut tänään sit katseltiin ihan oikeita esityksiä.
Meikä valitsi itse itsensä tässä taannoin kisan viidenneksi tuomariksi. Mua kun on aikaisempina kausina närpiny erityisesti iltapäivälehtien tapa nostaa jotkut tanssikokeleista jalustalle oli siihen tanssilliset edellytykset tai ei. Näyttää sama meininki olevan meneillään tänäkin syksynä. Esiin on nostettu tanssioppilaita, ilman et askeltakaan on julkisesti tanssittu.
Oukei. Tänään on tanssittu. Tanssin tuomaroitiin noin niinkuin oikeassa kilpatanssikilpailussa kuuluvat
1) tahti ja perusrytmi
2) liikeradat
3) vartalolinjat
4) jalkatekniikka
5) tanssillisuus
6) tanssin luonteen tulkinta
7) koreografia
"Tahti ja perusrytmi ovat jokaisessa tanssissa tärkein arvosteluperuste. Pari, joka toistuvasti
jonkin tanssin aikana tekee virheitä tahdin ja perusrytmin suhteen, sijoitetaan ko. arvostelussa
viimeiseksi.
"Arvosteluperusteet 2 - 4 on lueteltu tärkeysjärjestyksessä. Järjestyksessä edeltävän
arvosteluperusteen suhteen tapahtuvat virheet ovat ratkaisevampia kuin yhtä selvästi näkyvät
virheet jäljempänä mainitun perusteen suhteen. Erikoisen näkyvät virheet esimerkiksi
jalkatekniikassa heikentävät kuitenkin esityksen arvoa enemmän kuin vähäiset virheet
liikeradoissa."
"Kilpailuparin arvostelu alkaa hetkestä, jolloin pari aloittaa ensimmäisen tanssiliikkeensä ja
loppuu merkkiin erän päättymisestä. Tuomarin on huomioitava arvostelussaan koko
kilpailuesitys, ja mikäli tarpeellista, muutettava arvosteluaan esityksen aikana."
"Arvostelutuomari ei ole velvollinen perustelemaan antamiaan sijoituksia."
"Arvostelutuomari ei saa kilpailun tai kilpailutauon aikana keskustella osanottajista tai heidän
suorituksistaan."
Lainaukset Suomen tanssiurheiluliiton kilpailusäännöistä.
Tanssin arvostelussa tärkein on rytmi. Sen arvioiminen töllön välityksellä ei oikein pelitä. Nimittäin rytmi on jaloissa. Askeleet musiikin iskuilla. Rytmissä pysymistä arvioin vain jos sen pystyin havaitsemaan.
Ja vielä yks tosi tosi tärkeä asia. Naiskilpailijat ovat tässä kisassa mieskollegoitaan paremmassa asemassa. Mies kun tanssissa on se joka vie. Erityisesti vakiot menestyvät tai kaatuvat miehen osaamisen myötä. Hyvän miestanssjan kanssa nainen pärjää pidemmälle.
Mulla on siis kaikki sympatiat kisan miesoppilaiden puolella. Ei oo herkkuu teillä. Mut se ei vaikuta mun arviointiin. Tippaakaan. Pisteet annan vain oppilaalle. Ja sit mentiin.
Pari no.1 Laura Voutilainen - Marko Keränen / Cha-Cha / mun pisteet 8
Mainio napakka aloitus tälle kisalle. Laura sisäistänyt cha-chan viekoittelevan, leikkisän härnäävän tyylin. Taitoa naisella on. Erityisesti ilahdutti suorat polvet tukijalalla. Se on cha-chassa ominaista ja tärkeä tanssin ilmeelle. Pyörähdykset onnistuneita. Ja rytmi - ihan jess!!
Pari no.2 Juha Veijonen - Sanna Hirvaskari / Hidas valssi / mun pisteet 3
Rytmi, askellus, asento - ou nou! Ei ollut tää Juhan juttu. Erinomainen osoitus tanssin vaikeudesta ja miehen roolista. Jos mies on out, on koko tanssi pusikossa. Sanna ei pystynyt pelastamaan oikeastaan mitään kauniista hymystään huolimatta. Sympatiat on Juhan puolella, mut niillä ei tässä kisassa tuomaripisteitä anneta.
Pari no.3 Anna Perho - Janne Talasma / Cha-cha / mun pisteet 4
Voi Anna. Jähmettyneen hymysi takana oli ihan pimeetä. Ajoittain kuin zombi. Muutamia hyviä jalkatyöskentelyjä ja esityksen kuluessa pientä vapautumista. Rytmi kateissa (siltä osin kuin jalkoja ehti näkemään). Se on paha juttu. Askellus ajoittain hypähtelevää. Janne vei Annaa kuin pupujussia narussa. Tök - tök - tök.
Pari no.4 Joona Puhakka - Sanni Siurua / Hidas valssi / mun pisteet 7
Rytmi kohtalaisen halussa. Isot plussat annan tosi vaikeille pivoteille ja kauniille X-linjalle. Ovat molemmat helkkarin vaikeita tehdä. Asento etupainoinen ja jäykkä. Mutta vilpitöntä yrittämistä näki Joonan otteissa. Ja taas kerran. Vakiot on vaikeita tansseja! Vakioissa miehen on osattava. Tanssia.
Pari no.5 Nasima Razmyar - Jani Rasimus / Cha-cha / mun pisteet 7
Hei, tässä mukava yllätys. Iloinen selvästi cha-chan imuu tarttunut nainen. Nasima jammas ihan ok. Mikäs oli mennessä. Parina mainio lattaritaitaja. No ei se mitään. Lattareissa ollaan paljon enemmän omillaan kuin vakioissa. Lattareissa tanssitaan paljon erillään ja niitä osuuksia ei paraskaan tanssipari pelasta toisen puolesta. Molempien on osattava. Jalkatyö vielä vaatii hiomista. Lantio liikkuu Nasimalla jo irtonaisesti. Se on lattareissa tärkeää. Rytmi melkoisen kohdallaan.
Pari no.6 Jethro Rostedt - Susa Matson / Hidas valssi / mun pisteet 4
No juuh. Yritystä oli. Joskaan ei ihan tosissaan. Paikoitellen rytmi oli jalkojen alla. Asento huono. Sitä vielä korosti Jethron kapun takki. Malliesimerkki siitä, ettei miestanssija voi käyttää tavallista puvuntakia tai frakkia tanssiessaan. Tanssifrakit ommellaan eri tavalla. Niiden hartialinja asettuu kauniisti miehen olkapäille, eikä nouse siivekkeinä ylöspäin kuten Jehtrolle kävi. Puvustukselle iiiso miinus, et olivat tollasen takin miehelle laittaneet. Höh!
Pari no.7 Antti Tuisku - Anna- Liisa Bergström / Cha-cha / mun pisteet 7
Show-meininkiä osaavasti. Cha-chaa jäi vähemmälle. Käytettiin Antin vahvuuksia, jotka eivät näyttäneet olevan cha-chassa. Rytmissä pysyttiin hyvin. Muusikko kun on. Täs oli ihan niinkuin kaksi tanssia. Se menevä show meininki, joka oli ihan jees. Mut cha-chaa - sitä jäin kaipaamaan. Meininki ja energia saivat multa plussaa.
Pari no.8 Satu Silvo - Sami Helenius / Hidas valssi / mun pisteet 6
Ei oikeesti! Kun on hyvä mies tanssija parina, olis ihan vähin et nainen olis siin mukana. Satu ajoittain laahautuu Samin käsivarsille. Naiselle vaikea, vaikea pään asento on vielä hakusessa. Mut se onkin ihan oikesti vaikea asia opetella. Naisen tehtävä on pitää oman vasen käsivartensa kannateltuna. Sadulla se roikkuin kuin kanan siipi. Mutta tunnelmaa tässä tanssissa oli. Onhan Satu näyttelijä. Osaa esittää eläytyvää.
Pari no.9 Jukka Rasila - Saana Akiola / Cha-cha / mun pisteet 8
Wow! Hyvä Jukka! Tässä oli tekemisen, yrittämisen ja haluamisen meininkiä. Jo insertti parin harjoituksista kertoi mulle paljon. Hoikka mies oli tee-paita likomärkänä. Siellä harjoitellaan. Tosissaan.
Rytmi oli kunnossa. Se tuli hyvin esiin pitkässä parisoolossa, jossa vieretysten askelsivat cha-chan askelia. Piti muistaa, osata ja kuunnella musiikkia. Hyvä Jukka! Vielä uudemman kerran.
Pari no.10 Maria Jungner - Aleksi Seppänen / Hidas valssi / mun pisteet 5
Aleksin kaltaisen vakiotanssi virtuoosin käsivarsilla olisi pitänyt loistaa, eläytyä, liihottaa ja nauttia paljon enemmän kuin Maria näytti tekevän. Muutamia askel kökkäreitä ehdin nähdä, vaikka Aleksin varma osaava vienti pitikin Marian pystyssä. Askelrikkeiden takia Maria ei aina ollut rytmissä. Mariankin vasen käsivarsi roikkui silmiinpistävästi.
Kuules Maria - kaikki kehu, minkä sait kisan oikeilta tuomareilta, oli Aleksin ansiota. Ilman Aleksin upeita raameja, olisit jäänyt seinäkukkaseksi.
Do diin! Tämän avausjakson voittajaksi meikä julistaa naisista Lauran ja miehistä Jukan. Onneksi olkoon!
Ja kuten Suomen tanssiurheiluliiton kilpailusäännöissä sanotaan, ei tuomarin tarvitse arvioitaan perustella.
Enkä ole kilpailijoiden kanssa vaihtanut sanaakaan heidän suorituksistaan.
Niin, et ihan oikea oppisesti tää arviointi meni. Ilman ensimmäistäkään ennakoasetelmaa. Enkä lue huomisia iltapäivälehtiä. Et niinku kuka nyt on sit se ennakkosuosikki.